IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзенбанк ревизира нагоре прогнозата си за ръст на българския БВП до 3%

Ръстът на икономиката продължава да се движи от вътрешното търсене, смятат анализаторите на банката

13:53 | 12.10.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Райфайзенбанк (България), българското поделение на австрийската банкова група Raiffeisen Bank International, ревизира прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за тази година. Промяната е нагоре – от 2,5% на 3,0%.

"За увеличението ще допринесат не само потреблението на домакинствата, но и брутното образуване на основен капитал, стимулирани от по-ниските лихви по депозити и кредити", коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев, цитиран от прессъобщение на банката. 

Ръстът през второто тримесечие на 2016 г. беше 2,9% в реално изражение, движен основно от вътрешното търсене.То допринесе с 2,5 пр.п. за динамиката на БВП през второто тримесечие, а външното - с 0,4 пр.п., пише в месечния икономически обзор на Райфайзенбанк (България).

От страна на вътрешното търсене положителен принос реализираха както брутното капиталообразуване (с 1,4 пр.п.), така и крайното потребление (1,1 пр.п.), се посочва в анализа на база данни, налични към края на септември.

По компоненти на БВП бруто капиталообразуването се увеличава с 6,6%, а крайното потребление с 1,3%.

От своя страна, износът нараства с 5,1% в реално изражение, а вносът - с 4,5%, което е под нивата на прираст и на експорта, и на импорта от второто тримесечие на 2015 г.

„През следващите тримесечия потреблението ще продължи да нараства, движено от ниските лихви по депозитите и кредитите. Брутното образуване на основен капитал най-вероятно също ще отбележи ръст, подкрепено от ниските лихви, макар и под потенциала си, поради слабо усвояване на еврофондове“, смята Калчев. 

От страна на предлагането и през второто тримесечие най-солиден принос за растежа на БВП е имал секторът на услугите (2,3 пр.п.), докато индустрията и селското стопанство бяха неутрални (0,0 пр.п.).

„Очаквано в сектора на услугите водещ принос имаха търговията и ремонтът на автомобили, хотелиерството и ресторантьорството, както и операциите с недвижими имоти, което отразява случилото се в този сектор през второто тримесечие – по-активни покупки на автомобили и недвижими имоти, поради ниските лихви по депозитите, ипотечните и потребителските кредити, на фона на нарастващо заплащане“, посочи Калчев.

След инфлация от 1,0% през юли през август се наблюдава нулева инфлация, като очакванията са и през идните месеци тя да бъде ниска, пише в анализа. 

Към юли 2016 г. държавният бюджет натрупа рекорден излишък от 3,3 млрд. лв., като за същия период на 2015 г. той беше 789,4 млн. лв. Приходите и помощите, събрани от държавата за първите седем месеца на годината, възлязоха на 20,5 млрд. лв. (8,0% ръст на годишна база), а общите разходи (в т.ч. вноската в бюджета на ЕС) - на 17,3 млрд. лв. (5,3% спад).

Преките чуждестранни инвестиции в страната са в размер на 74,5 млн. евро за юли 2016 г., като намаляват със 130,7 млн. евро на годишна база.

За периода януари-юли те достигат 987,3 млн. евро, а пряк инвеститор номер едно в България е Нидерландия с 199,1 млн. евро, следвана от Люксембург - със 145,1 млн. евро и Великобритания - със 128,1 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Кво приказваш ти. Ние вече сме в орбита около Марс. Толкова далеч сме стигнали....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
deant
преди 7 години
момчета стягайте коланите излитаме в космоса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още