IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е да постигнем висока доходност с поемане на нисък риск?

75% от спестяванията или финансовото богатство на домакинствата в България са инвестирани в банкови депозити

09:23 | 08.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="font-size: 11.8181819915771px;">Александър Николов. <em>Снимка:&nbsp;</em></span><em>Карол Капитал Мениджмънт</em></p>

Александър Николов. Снимка: Карол Капитал Мениджмънт

Kогато взема решение да инвестира, всеки човек се сблъсква с два основни и на пръв поглед неразрешими проблема. От една страна иска да инвестира така, че да получи доходност и то по възможност висока, а от друга - не би искал да поема риск да загуби част от парите си.

Това противоречие често отказва начинаещите инвеститори от това да търсят варианти за парите си и те избират най-популярните и безрискови инвестиции – депозити или недвижими имоти. Изследванията в България показват, че 75% от спестяванията или финансовото богатство на домакинствата са инвестирани в банкови депозити.

За сравнение, в глобален мащаб банковите депозити възлизат само на около 1/3 от инвестиционния портфейл на хората, а останалите 2/3 са инвестирани в други финансови активи. Всеизвестно е, че в дългосрочен план лихвите по банковите депозити рядко дават доходност, по-висока от инфлацията.

Стандартът на живот в България е сериозно по-нисък от този в развитите страни. Разликата в портфейлите на типичния инвеститор в България и типичния инвеститор в развитите страни показва една от сериозните причини за това. В същото време, дори и в развитите страни, малка част от хората са наистина богати, когато се пенсионират.

И така, въпросът е възможно ли е да си осигурим висока доходност от инвестициите ни, като същевременно минимализираме риска от загуби?

Карол Капитал Мениджмънт проведе изследване, за да открие кои са факторите, които водят до това средностатистическият инвеститор в САЩ и Европа да инвестира по-успешно парите си от средностатистическия българин. Отделно компанията насочи погледа си и към това да види кои са стратегиите на най-богатите и успешни инвеститори.

Интересното е, че основните стратегии за успешно инвестиране не са толкова сложни, колкото си мислят повечето хора и колкото финансовите консултанти искат да представят. Съществуват няколко основни правила, които всеки един човек може да приложи, които да му дадат възможност за постигане на сравнително висока доходност (около 8% годишно) с поемане на нисък до среден риск.

Кои са те можете да научите от мастър класа с Александър Николов от Карол Капитал Мениджмънт на тема „Как да защитим и увеличим богатството си в нестабилна финансова среда?“. Мастър класът, съвместен проект на Карол Капитал Менидмънт и Investor.bg, ще се проведе на  10 декември от 17.30 часа. Участието в него е безплатно.

Регистрирайте се за участие тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
sapuna
преди 9 години
Аман от глупости и некадърни "специалисти". Няма възвращаемост от 8 % годишно, която да бъде окачествена като нискороскова. Е, поне не и след КТБ, но там бях на 9 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още