IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златна треска привлича стотици в България

Около 1500 българи в момента практикуват златотърсачество

08:45 | 28.10.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златна треска привлича стотици в България

Над 2000 години след като древните траки са изработили своите изискани златни бижута в България, стотици хора отново гребат нейните реки с надеждата да станат богати в най-бедната страна в ЕС, пише в свой анализ AFP.

Около десетина мъже и една жена са влезли до колене във водите на река Тунджа в централната част на България. Наведени над своите зелени тигани, те старателно измиват чакъла и търсят песъчинки благороден метал, пише агенцията.

„Това място би трябвало да е богато, щом траките са го избрали за своя столица“, каза 59-годишната Милка Ганева, докато сортира камъни със съпруга си в близост до язовир Копринка.

„Златото винаги е било там. Не е случайно, че регионът, в който се намира България, е люлката на тракийската цивилизация“, казва ръководителят на сдружението Кирил Стаменов, добавяйки, че „блясъкът на златото“ сега „привлича хора от всички сфери на живота, особено в бедната страна“.

Потопени под водите на гигантския язовир, построен по времето на комунизма, са руините на древната столица на тракийската цивилизация Севтополис, известна със своите златни бижута и други сложни предмети, изработени от изобилните богатства на реките.

Около 1500 българи в момента практикуват златотърсачество, официално от 2009 г., и дори имат собствена асоциация.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 5 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
"демафитиозираш въгледобива" - половината е в Ковачки, другата на КНСБ/Подкрепа (като Тренчев е известен с приятелството си с него). Е как да не го искам :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
И след като ползата е нулева, по-добре е хората директно да контролират добива върху земята си, където още няма "открития"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Единственото ми изказване за урана е, че Бухово е открит от немците преди войната. Знам ли де факто може и да е някой българин. Другото, което не съм казал ясно е, че са много непроучените места за мед и злато, да не говорим за нефт и газ, в страната, въпреки че са известни дори и от университетски проучвания много предполагаеми залежи. Не съм съгласен, че всичко е проучено и се знае. А сега ти сравнявай с Мариците или Дънди /които в Челопеч поне обърнаха еко катастрофата/: 1. Мините плащат концесия де факто нула /щото никога нямат пари/2. Държавата им е гарантирала цена между два и три пъти по-висока от международната /и всичко това се влачи накрая по веригата и до цената на тока/, за да имали приходи за инвестиции3. Изискват ти няколко заплати да те приемат на работаЕ да "концесионерът" се казва КНСБ, но какво значение има, можеше да е Ковачки или Дънди. Така, че нито "държавният", нито "частният" добив в момента носят обществени ползи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
Пич, изказването ти за урана е доста самонадеяно. Също и за сондажите. Ако малко си в час по темата, щеше да си чувал за добива на уран чрез извличането му посредством сондажи и напомпване на киселина, която впоследствие се извлича. Дооста разпространен метод за добив, примерно в тракийската равнина. Практикувал се е и по съветска технология, няма нищо общо с германците. Твърдението, че мини МИ били мафиотизиране е поредната ти дивотия. За справка - виж сравнението между мафиотизирания (по твоята логика) държавен ТЕЦ МИ-2 и немафиотизираните демократични американски ТЕЦ-ове. Вероятно целиш да демафиотизираш въгледобива, вследствие на което да почнем да получаваме за него същата голяма 0-ла, както от *** от Дънди. Във една Норвегия например, природните богатства и печалбите от тях са изцяло собственост на държавата и обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Не съм продал и един грам от добитото от мен злато, така че може и да си прав. Пазя си го като спомен от едно цяло лято прекарано в копане и промиване на злато :) Ще го закарам някой ден на специалист да го види точно колко карата е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Тогава по някакъв план са извършени хиляди сондажи на малка дълбочина и вземане на проби. Много проби от почвата и водата. Не си ли чул че на доста места в България водите имат слаба радиоактивност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
Дъндито е с около 4 грама на тон в Крумовград, но под 1 грам на тон надали някъде е рентабилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
Pronto
преди 8 години
Смятай щом са ги оставили за бакшиш за търсене на вода /в повечето случаи нямаш нужда от сондаж от повече от 10 метра/ за каква техника е ставало дума. А от моите обиколки от селата съм останал с впечатление, че всеки знае къде се е добивало някога /като много често става дума за преди 60те/ и къде е имало рудник /пак някакъв "древен"/ отколкото да са виждали модерна сонда. А където е текло, пак ще текне ... с малко по-съвременна техника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
marin1
преди 8 години
По-долу коментирате рентабилноста за добив от природатаВ старите учебници - ХТИ Технология на металургията на благородните метали пише че е рентабилна преработката на руди (промишлено разбира се) със съдържание над 0,1 гр./тон.Това са били сметките 60-те години на миналия век - сега технологиите са други, но по-важното е че цената на Златото доста скочи от тогава, та предполагам сега тази граница (0,1 гр/тон) е доста по-ниска, нещо като 0,05 гр./тон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
marin1
преди 8 години
ОК - разбрахме се :)Купелажа за който пиша е доста тежък анализ и отнема почти цял денСега има по-съвременни методи някакви спектрометри - в Райфайзен имат такъв, прилича на копирана машина. Слага се пробичка и след 2-3 минути ти дава точния състав - примено Злато 917, Сребро 45, Мед 15 и т.н. Даже и платина съм виждал впроби. Апарата е доста скъп, но предполагам това което са ти тествали в "реномирана европейска лаборатория" е тествано по този начин :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още