IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият търг за пречиствателна станция „Златни пясъци“ - съвсем като стария*

Според община Варна причината за прекратяването на търга категорично не е формална

10:55 | 28.03.16 г. 4
Новият търг за пречиствателна станция „Златни пясъци“ - съвсем като стария*

Една от шумно прекратените обществени поръчки от управляващите наред с магистрала „Хемус“ бе тази за  разширението на пречиствателната станция в курорта „Златни пясъци“.

„Искам пълна прозрачност, да бъде изчистено всякакво съмнение относно публичните пари“ - така обясни решението си за прекратяване на търговете министър-председателят Бойко Борисов.

След това стана ясно, че обявените обществени поръчки са законосъобразни и се наложи да се търсят формални мотиви за прекратяването им.

Например в петък по време на парламентарния контрол строителният министър Лиляна Павлова изтъкна, че търгът за „Хемус“ бил прекратен, защото няма пари за магистралата в оперативна програма „Региони в растеж“.

Въпреки това Пътната агенция, която наследява проекта от почти закритата Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“, ще строи аутобана на четири етапа. Пари в оперативната програма за целта естествено няма как да се появят. 

Що се отнася до пречиствателната станция в „Златни пясъци“, там нямаше коментар защо се прекратява точно този търг. В обявената миналата година обществена поръчка беше предвидено строителството да струва точно 24 487 642 лв. без ДДС.  Абсолютно същата е и цената в обявената наново поръчка – 24 487 642 лв. без ДДС, които трябва да дойдат от Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2014 – 2020.

Никаква промяна няма и при обявените критерии за оценка на офертите - икономически най-изгодна оферта с оглед на консумация на енергия, на реагенти и предлагана цена. Еднакъв е и обемът на строителните дейности.

И вероятно няма как да бъде иначе, защото явно проектът е същият.

А сроковете за строителство, финансирано по оперативната програма, текат и България все още рискува да загуби част от евросредствата за води, тъй като не е изпълнила важно условие на Брюксел – приключването на водната реформа.

В предишния период „замразяването“ на програма „Околна среда“ заради нередности при търговете забави много работата по големи инфраструктурни проекти и после строителството трябва да приключва в инфарктни темпове.

Ако сега се тръгне към ново проектиране и после нови търгове за строителство и надзор, това със сигурност би удължило безкрайно приключването на работата по пречиствателната станция.

Ето я и формалната причина за прекратяването на търга за строителство: „констатирано е разминаване в изискването за минимално съдържание на сухо вещество в изгнилата утайка в отделните документи“, а „изискването за минимално съдържание на сухо вещество в утайката пряко влияе на разхода на реагент за обезводняване“.

Продължаваме да търсим причината за спирането на този търг, но според думите на премиера отпреди няколко дни „картел при обществените поръчки в строителството не може да се докаже“. Институцията, която се занимава с картели, е друга, но там сега на дневен ред е смяната на ръководството.

Едно е сигурно - като се гледат документите на новия и на стария търг – няма никаква разлика между двата, освен поредното забавяне на сроковете за строителство, финансирано с евросредства. 

Междувременно от община Варна изпратиха позиция по повторното обявяване на търга и заявиха, че причината за прекратяването на първата процедура категорично не е формална.

„Повторното обявяване на откритите процедури за възлагане на обществена поръчка с предмет „Инженеринг – реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ- к.к.Златни пясъци“  е с цел да се отстранят разминаванията в изискванията за минимално съдържание на сухо вещество в утайката в отделните документи. Това изискване  пряко влияе на единия от критериите, които възложителят  е заложил като показател в методиката за оценка и прави невъзможно нейното прилагане“, казват от общината.

В позицията се казва още, че „посочените разминавания в изискванията не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена процедурата на 18 декември 2015 г. След  отстраняване на допуснатите разминавания и несъответствия, процедурата е обявена отново на 15 март 2016 г.“, информират от общината. 

*Новината е допълнена в 17.24 ч. с позицията на община Варна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още