IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обещанията на Тръмп не са чак толкова амбициозни, твърди проф. Павлина Чернева

Необходими са директни методи за създаване на работни места, заяви икономистът

12:48 | 10.08.17 г.
Обещанията на Тръмп не са чак толкова амбициозни, твърди проф. Павлина Чернева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп  предлага много амбициозна икономическа програма, но един по-внимателен преглед показва, че това не е точно така. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria макроикономистът, асоцииран професор в катедра „Икономика" на университета в Bard College и научен сътрудник в Levy Economics Institute проф. Павлина Чернева.

Тя даде пример с обещанието на Тръмп за нови 25 млн. работни места.

„Ако искаме да върнем обаче процентното участие на хората на трудовите пазари, са необходими именно толкова работни места днес, утре, до 1-2 години. Тръмп ги обещава за 10 години. Това е растежът, който икономиката генерира сама по себе си по инерция“, посочи тя.

„Това не са толкова големи темпове. Думите и реториката на Тръмп са много агресивни, но има нужда от директни методи за създаване на работни места сега, днес“, изтъкна експертът. 

Проф. Чернева акцентира и върху другата базисна точка от програмата на сегашния американски глава – реиндустриализацията. „Това обещание е абсолютна химера. Само 8% от трудовите места в САЩ са в промишления отрасъл. Дори и да се инвестира агресивно в него, той не може да бъде източник на нови работни места“, категорична бе тя.

„Така е във всички развити страни като Германия, Великобритания, Япония. Живеем в постиндустриален свят, където работните места главно се създават в отрасъла на услугите“, коментира Чернева.

Тя отчете, че действително една агресивна програма за инвестиции в инфраструктурата ще помогне и това е една от ярките точки от програмата на Тръмп. „Но, за жалост, през последните шест месеца не сме чули нищо за това. Това бе едно предизборно обещание, но в момента администрацията не може да се справи и със закона за здравеопазването, което хвърля сянка върху възможността й да се справи с бъдещи проблеми“, отчете тя.

„Но смятам, че по въпроса за инфраструктурата може да се постигне обединените между демократи и републиканци. Тръмп бе обещал 1 трлн. долара за нея, обаче, по изчисления на експерти, ще са нужни 4-4,3 трлн. долара инвестиции през следващите няколко години. Тоест нуждите са много по-големи дори от амбициозната програма, която той предлага", допълни тя.

Проф. Павлина Чернева ще вземе участие в бизнес конференцията The Next Big Thing, организирана от Bloomberg TV Bulgaria в партньорство с Bloomberg на 19 октомври в София. Събитието е насочено към представители на бизнеса от всички индустрии, лидери на мнение в сферата на икономиката и политиката, браншови организации, клъстери и неправителствени организации. Следете сайта и Facebook събитието за нова информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още