IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Вълков: Реална е перспективата за срив на британската икономика заради Brexit

Много вероятно е това да се случи по-късно тази година, прогнозира икономистът

17:18 | 02.04.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Напълно реална е перспективата за срив на британската икономика заради Brexit. Имаше прогнози, че икономиката на Великобритания ще изпадне в рецесия. Това не се случи, но е много вероятно да се случи по-късно тази година. Такава прогноза даде в ефира на „Клуб инвестор“ изпълнителният директор на Concord Asset Management Петко Вълков, коментирайки темата – Brexit и влиянието му върху пазарите по Bloomberg TV Bulgaria.

„Факт е, че паундът се стабилизира през последните месеци, като дори леко поскъпна, след като данните за британската икономика показаха резултати, много по-добри от очакваните. Имаше прогнози, че икономиката на Великобритания ще изпадне в рецесия. Това не се случи, но е много вероятно да се случи по-късно тази година”, каза Вълков.

Очакванията на икономическите агенти се промениха – те виждат, че на международните пазари паундът се обезценява, че Великобритания е далеч от подписване на споразумение за търговия с ЕС. Много е вероятно да бъдат въведени мита за вносните стоки, каза специалистът.

"Всичко това насърчава потреблението в краткосрочен план. Ако се очаква паундът да поевтинява спрямо долара и еврото, бизнесът и домакинствата предпочитат да направят планираните си занапред разходи сега. Именно това оказва краткосрочно положително влияние върху икономиката, каквото видяхме. Въпросът е какво следва оттук нататък", допълва експертът.

Още вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 1
nobel
преди 6 години
За какъв фалит става дума ?! Ние тук сме стабилна държава. Повтарям - СТАБИЛНА !! Който не вярва да пита бате Бойко. "Стабилна" е единственото определение, което болшинството политици употребяват, когато стане дума за нашата държава. Направо отвсякъде пращим от стабилност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
Sakamano
преди 6 години
За щастие, ние тук си имаме доморасли форумни мъдреци, които да ни спасят от фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
Vesko94
преди 6 години
Струва ми се, че ако Bloomberg TV Bulgaria беше на пазарен принцип, с тези "експерти", където ги кани, досега да беше фалирала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
nobel
преди 6 години
Надайте се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още