IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата има "достатъчно" доказателства по обвиненията за АЕЦ "Белене"

Следите отдавна са заметени, смята обаче енергийният експерт Георги Касчиев

16:28 | 17.10.16 г. 2
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Прокуратурата има достатъчно доказателства, за да повдигне обвинения срещу двамата бивши директори на Националната електрическа компания (НЕК) Любомир Велков и Мардик Папазян. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria говорителят на Прокуратурата Румяна Арнаудова.

Тя обаче отказа да уточни дали има нови доказателства, или се работи по докладите, изготвяни досега от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

„Не е редно да обявяваме към този момент обема на доказателствата. Те ще бъдат предоставени на самите обвиняеми лица и след това на съда“, обясни тя и увери, че обвинението е само началото на делата по казуса и обвинения ще бъдат повдигнати и на други длъжностни лица.

През април 2012 година АДФИ, тогава оглавявана от днешния енергиен министър Теменужка Петкова, публикува доклад с извършените нарушения по проекта за изграждане на втората ядрена централа у нас.

Още тогава стана ясно, че старото оборудване за „Белене“ е продадено под оценката му – за 205 млн. евро, въпреки че консултантът „Уорли Парсънс“ определя себестойността му на 295 млн. евро.

Днес от Прокуратурата съобщиха, че са привлекли Велков и Папазян като обвиняеми за сключване на неизгоден договор за НЕК във връзка с това оборудване. От съобщението става ясно, че държавната енергийна компания е ощетена с 77 млн. евро. На двамата е забранено да напускат страната. 

„Прокуратурата ще стигне дотам, докъдето я отведат доказателствата“, категорична беше още Арнаудова. По случая работи екип от трима прокурори и трима следователи, допълни още тя.

Според енергийния експерт Георги Касчиев обаче обвинението няма да издържи, защото „следите отдавна са заметени“.

Той припомни, че преди години са били повдигнати обвинения срещу ръководството на НЕК за нарушения, свързани с АЕЦ „Белене“. Заключението тогава е било, че няма запазени документи в държавната енергийна компания, които да покажат вината на обвинените. От руска страна пък се оказва, че документацията е унищожена при пожар.

Новите реактори за АЕЦ „Белене“ пък са били поръчани без договор, без осигурено финансиране и без одобрен технически проект, припомни още Касчиев.

Какво коментира още експертът за проекта за втора ядрена централа у нас можете да видите във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 7 години
Дори и да стигнат до съд ще ги осъдят... в другия живот..И защо чак сега им се повдигат обвинения? Втори мандат карат ГЕРБ, все слушаме за "гьола" и чак като ни осъдиха на арбитражното дело за новото оборудване, се сетиха, че старото било продадено под пазарната му цена. Защо сега???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
хаха... Следите заметени, дукиментите изгорели, свидетелите измрели... Само Касчиев е оцелел като живата памет на престъпленията... Ми да ходи да даде показания и да ги осъдят, мамка им и престъпници! Атомна централа ше ми строят! Още малко и в космоса ше искат да литнат, комунисти ньедни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още