IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се стигне ли отново до разцепване на света на зони на влияние?

Ако Източна Европа се окаже в сферата на влияние на Русия, тогава истеричната реакция на Брюксел може да има основание, според експерт

10:15 | 12.11.16 г. 2
<p>
	Здравко Попов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Здравко Попов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ е напълно възможно да бъде възстановена старата идея за световния ред и разпределянето на зони на влияние. Това коментира в предаването “Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria Здравко Попов от Института за публична политика.

Остава отворен въпросът дали Източна Европа ще се окаже в сферата на влияние на Русия, ако се "възвърне представата, че зоната на влияние на САЩ си остава американският континент и в някаква степен страните, в които е изнесена икономиката на САЩ”, коментира Попов.

“Тогава можем да допуснем, че уплахата и истеричната реакция на лидерите в Брюксел може и да има някакво основание", каза той.

Не трябва да си представяме, че България може да бъде някакъв специален приоритет на външната политика на САЩ. По-скоро трябва да мислим дали влизаме в този регион, който е приоритет на САЩ", коментира той.

По думите на Попов Тръмп е споменал в някои от изказванията си, че има изключително доверие на т.нар. нови демокрации и на Източна Европа. От друга страна обаче един от приближените на Тръмп заявява, че САЩ трябва на всяка цена да възстанови отношенията си с Турция и че тя е била и трябва да бъде стратегически партньор на Вашингтон.

“Ехото от избора на Доналд Тръмп наистина отекна във всички краища на света. Нека не забравяме, че САЩ продължава да бъде страната, която определя до голяма степен дневния ред на световните дела, а в голяма степен и на европейските дела”, каза Здравко Попов.

Според него ефектът от избора на Доналд Тръмп има същата сила, с която отекна решението на британците да напуснат Европейския съюз (ЕС).

"Брюкселският политически елит не е готов да поеме отговорност при кризи от такъв характер. Чувства се  някаква липса на способност да се справи с такава ситуация и за това реакциите са малко панически", коментира още Здравко Попов.

Общото излъчване и послание, което отправя Тръмп е, че Европа трябва да се оправя сама - и в икономическо, и във военно отношение, каза още Попов. 

"Има някаква уплаха, че Америка може да изостави Европа и това би довело до колапс. Има и добра страна, стига политическият елит на Европа да разчете тези послания на Доналд Тръмп в позитивен смисъл. Това е едно условие ЕС да се превърне в самостоятелен субект в международната политика, икономика и сигурност", заключи той.

Вижте целия разговор със Здравко Попов във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Срещу кого и с какво искаш да се биеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
redcretin
преди 7 години
Източна Европа няма да го позволи без война. А сега не сме 44та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още