IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външен контрол върху съдебната ни система няма да е ефективен, твърди социолог

Според Иванка Иванова решението е реформа в Конституцията

10:38 | 12.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Юридически не е възможно да бъде засилена ролята на органите на ЕС в контрола на националните органи не само у нас, но и във всяка страна-членка на общността. Това коментира социологът д-р Иванка Иванова от Института „Отворено общество“ пред Bloomberg TV Bulgaria по повод проучване, според което 56 на сто от българите очакват от европейските институции да осъществяват пряк контрол над българските съдебни и правораздавателни органи.

Според нея система на външен контрол едва ли би била ефективна. Иванова даде за пример опитите за подобни ходове в Косово и Босна и Херцеговина. Според нея решението е реформа в Конституцията.

Очакването за външен контрол на европейските институции над българския съд звучи реалистично, защото отразява отдавна известни тенденции, коментира тя. И допълни, че конституционната инфраструктура, чрез която се очаква отчетност и отговорност на национално ниво не е напълно завършена.

Нямаме никакви механизми да търсим отговорност от главния прокурор и прокуратурата и това проличава в желанието тази отговорност да бъде наложена отвън”, каза социологът.

Социологът открои тенденцията гражданите да имат по-голямо доверие на европейските институции, отколкото на българските, валидна още от преди влизането на България в ЕС".

Иванова коментира и излезлият в края на миналата година европейски доклад за състоянието на прокуратурата. „Той излезе в момент, в който правителството е в оставка. Но в момента, в който имаме проведени парламентарни избори, това е първия текст, който трябва да влезе за разглеждане в НС“, смята Иванова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
еми да, най-ефективно е никакъв контрол и престъпниците да са на свобода и заети с нови престъпления.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още