IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закон за брокерите ще внесе ред в разхвърляната къща на недвижимите имоти

Обявите с Топ оферти често са фалшиви, разкри нелоялни практики на пазара Петър Сотиров

20:46 | 05.04.17 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:<em> Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да има регулация на сектора за недвижими имоти и това трябва да бъде направено по законов ред със закон за брокерите на недвижими имоти. Това коментира Петър Сотиров, главен мениджър “Доми недвижими имоти”, в рубриката "Доверен брокер" на предаването "В развитие", Bloomberg TV Bulgaria.

"Надявам се следващото правителство да инициира дискусия, за да се реши този проблем", каза той. Обичайната комисиона е 2,5% от стойността на сделката, но много от агенциите с нелоялни практики на пазара са склонни да дадат 1%, само и само да привлекат клиента.

Той съветва клиентите преди да започнат да търсят имот, внимателно да изберат агенция, на която могат да се доверят, като проучат отзивите за нея в интернет.

Според него от 2007 г. се засилва тенденцията на фалшивите обяви и некомпетентните брокери.

"За съжаление,  нелоялните практики на някои фирми хората свързват професията на брокера с човек, който просто иска да вземе неправомерно някакви комисиони, без да свърши качествено работа", посочи Сотиров.

Според него работата на брокера е свързана с много важна работа - с договаряне на цена, с юридическото оформяна на сделката, с предаване на воденето на имота, с това всички договорки на двете страни да бъдат спазени.

"Тенденцията на пазара напоследък с фалшивите обяви и некомпетентните брокери е много тежка", допълни той. Чного често топ офертите на първите две или три страници за обяви за квартали, които се търсят за наеми – „Младост“, „Студентски град“, са фалшиви.

„Целта е да ви привлекат като клиент, да ви вкарат в бази данни и след това започват непрекъснатите обаждания и дори телефонен тормоз”, коментира той.

Вижте коментара на експерта във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 2
nradev
преди 7 години
интересно как брокера гарантира че договорките ще бъдат спазени. ако някой ги наруши как брокера го вкарва в "правия път". тава не ли работа на съда все пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
nradev
преди 7 години
напротив откакто има интернет все по малко хора ползват услуги на брокери. в Англия процента на сделките с брокер е спаднал до 37%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
nradev
преди 7 години
нотриуса не съблюдава интересите на страните. ако някой продава ефтино нотариуса пак пуска сделката. ако има тежести пак я пуска,кьорав карти не играе, никъде не пише че е забранено да се продава ипотекран имот примерно. интересите би трябвало да ги защити брокера ама на кога по напред като взема комисион и от двете страни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
nradev
преди 7 години
значи ако някой подбие сената с комисион 1% е нелоялна практика. а фалшивите обяви са си "редовна" практика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
nradev
преди 7 години
само дето адвоката е по- компетентен и значително по- ефтин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
kony
преди 7 години
Ами то и сега има брокери мошеници, каква конкуренция? Половината им обяви са фалшиви, само да се обадиш -Моля заповядайте в офиса и т.н. В моя случай взеха комисиона и от двете страни, да не говорим, че аз се пазарих, вместо него! Впоследствие се оказа, че има и проблем в кадастъра (малък, за щастие), ама не била тяхна грешката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Няма нужда от регулации а от хора които да искат да живеят в България и да искат да си купят жилище в страната, а такива има все по малко и по малко. Регулацията ще настани на пазара брокери мошенници, които няма много много да са в конкурентна позиция със своите колеги, защото какво ще представлява тя ако не подкуп към държавата - лицензионна такса или някаква друга корупционна практика ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
Adela
преди 7 години
Знаете ли, този с двете лица, до колко работата на брокера е важна или не говори за това, че все повече хора използват услугите на брокер, търсят контакти, за да бъдат препоръчани и т.н.. Най-важното е, че лицата използващи тези услуги са достатъчно компетентни, грамотни и образовани и са наясно, че бизнесът им е друг . И когато си достатъчно ангажиран, наемаш някого, който да работи за теб! Когато обаче си "рядко ***" и не можеш да си позволиш лукса да наемеш човек, който познава материята, започваш да търсиш сам жилище по сайтове за недвижими имоти или каниш в дома си, когато продаваш, всеки, който пожелае това. Тогава се превръщаш в някой, който няма какво да прави и запълва дългото си необразовано, не сертифицирано и неграмотно време, т.е. учи се в движение да "брокерства" и накрая пак плаща, но на адвокат! Глупаво и не далновидно! Тъжно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Adela
преди 7 години
От това, което сте написал/а видимо е, че не познавате функцията на нотариуса, забавляваме и липсата Ви на компетентност. Задължението на Нотариуса е да съблюдава ВСИЧКИ интереси на заинтересованите лицата по сделката в това число и на Държавата! А сега ми отговорете, такова ли е задължението на юриста/адвоката? Неговото задължение същото ли е?За Ваша информация, Нотариусът НЕ носи отговорност за истинността на предоставените документи, а само за пълният набор от такива! И така, след предоставената Ви информация, оформя ли нотариуса юридически сделката при условие, че не е нает за това, а е нает само да я удостовери? Допускам, че въпросите ми са много и са тежки за нивото Ви на компетентност, приемете ги за риторични!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Hrutka
преди 7 години
Нотариуса УДОСТОВЕРЯВА сделката. При нотариус се ходи с всички документи, доказващи правото на собственост и в изпълнението на особените изисквания на Закона, т.е с готови документи. Ако искаш подготовка на предварителен договор от нотариус или анекси и други документи, трябва да заплатиш допълнителна такса за юридическата услуга, която не влиза към нотариалната такса. Това е при продажбите........да не говорим за договорите за НАЕМ... сигурно и те се подготвят само от нотариус :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още