IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Пръмов: С валутния борд отдавна сме в чакалнята на еврозоната

България има аргументи, с които да убеди ЕЦБ, че БНБ е емисионен институт, независим от държавата, посочи финансистът

20:00 | 13.03.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отдавна сме във валутен борд и това е, което някои наричат "чакалня". Ние реално тази чакалня сме я изчакали. Не просто трябва да започнем да мислим за влизане еврозоната на държавно ниво, защото доста сме закъснели поради много фактори. Това заяви финансистът Андрей Пръмов пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Валутният борд не е канонична догма, а система от правила – да няма необезпечено финансиране на държавата от централния емисионен институт, т.е. да не се печатат пари без покритие, да се спазват дефицитите, защото тези пропорции са сметнати за регулируеми, ако нещо се случи, за да бъде овладяно при криза и да има фиксиран или стабилен курс", напомни той.

"Основният фактор е това, че отдавна сме изконсумирали потенциалните негативни ефекти от членството в еврозоната. Ние станахме по-големи католици от папата. Каквото можеше да ни се случи се случи още през 1997 г. Изживяхме инфлацията, дефицита по платежния баланс, в бюджета", посочи финансистът. "За учудване на всички България в последните години успява да се справи с публичните си финанси дори и когато няма правителство, или когато има служебно правителство”, допълва той. 

Според Пръмов единствената причина да не сме в еврозоната са нашите политици.

Той е на мнение, че България има аргументи, с които да убеди Европейската централна банка, че БНБ е емисионен институт, независим от държавата.

Финансистът смята, че ако България е в европейския валутен съюз, то това би ѝ гарантирало да е в клуба на тези, които ще се движат на по-висока предавка, ако Европейският съюз премине на две скорости.

Вижте целия разговор с Андрей Пръмов във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 9
Dimat
преди 7 години
Да,"кофеЙЧо,ама "чакалнята" се намира в трюма на потъващия "Титаник"!Анадъмно!Учи турски,защото трюмните обитатели на Титаник са захвърлени,от тези на Главна палуба,които са се настанили на спасителните лодки, на Първа и единствена скорост,а трюмния планктон е оставен за храна на дънните риби!!!И като те гледа човек,какъв си закръгленичък,маса дънни писии се облизват за теб.Не вярваш ли?!Ще повярваш -вече е включена Дънната скорост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още