IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-малко работодатели в ЕС се осмеляват да наемат работници нелегално

Проблем за България е, че работещите българи в ЕС внасят осигуровки в другата държава, коментира Васил Василев

14:21 | 21.10.15 г. 4
Все по-малко работодатели в ЕС се осмеляват да наемат работници нелегално

Все по-трудно в Европейския съюз (ЕС) се започва работа без трудов договор, а и работодателите все по-малко се осмеляват да наемат нелегално. Това каза пред Bulgaria ON AIR Васил Василев, управител на посредническа фирма за намиране на работа на българи в чужбина.

„Ако отидеш без трудов договор, което става все по-трудно в ЕС, ти подлежиш, както ти, така и работодателят ти, на много строги наказания. Работодателят във Франция, например, отива зад решетките. Така че много малко работодатели вече се осмеляват да наемат нелегално“, коментира Василев.

По думите му информациите, че българите зад граница са незащитени, са раздувани от десетилетия, но реалността е съвсем друга. Василев подчерта, че работещите с договор са защитени от европейското законодателство за разлика от работещите нелегално.

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов от своя страна коментира, че има инциденти, свързани с трудови злополуки, но няма информация за масова такава тенденция.

Държавата на този етап прави по-малко за българите в чужбина, отколкото са й интересите, коментира още Василев и обясни, че доскоро от осигуровки на работещи българи в ЕС се внасяха милиони в нашия бюджет. „Отскоро обаче няколко държави от ЕС, най-вече Франция, поискаха те да взимат осигуровките, успяха да наложат съответните промени в европейското законодателство, а ние не се възпротивихме“, отбеляза той. По думите му нито българските евродепутати, нито социалното ни министерство са реагирали.

„Така стана невъзможно изпращането на българи на българска служба в чужбина, тоест може българин да работи там, но за съответните чужди фирми и да си плаща осигуровките там. Така че България е в дълг към самата себе си“, коментира Василев.

На свой ред Борис Вангелов посочи, че е приета стратегия за българите в чужбина от Министерския съвет през 2014 г., има и комисия за българите в чужбина в парламента, което той определи като първи сигнали за промяна.

Още видео материали вижте в сайта на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
karakkkko
преди 8 години
Защо Не Каже Васил Василев заедно със съдружниците си Асен Агов и Иван Нейков как лъжеха работниците си с пари и осигуровки.Но аз сигнализирах инспекцията по труда във Франция,затова сега реве че не може да изпрати никой.Проверете Хюман пауър в бг работодател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Да го духа българската администрация, нека чака вноски от *** - които си отглежда толкова грижливо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Уважаеми г-н Василев - проблема на България е, че прекалено лесно дава социални придобивки на тези Българи, които най-малко заслужават. Все още имам жива баба почти на 90 години, дългогодишен първенец в ТКЗС-то, награждавана многократно заради постигнати трудови резултати (до 30% повече от всички истанали) обаче откакто се е пенсионирала до ден днешен пенсията й е с 3-5 лева по-голяма от пенсията на най-големия търтей и пияница в ТКЗС-то (той е на около 80 години днес). Щом очите й се отвориха за тази лъжа тя стана най-големият критик на безумията на социализма, комунизма и лъжците от БСП.Та докато има обща каца за всички все повече образовани и квалифицирани хора НЯМА да се осигуряват в България а в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Проблем за България е, че работещите българи в ЕС внасят осигуровки в другата държава, коментира Васил Василев-----------------------колко едностранно гледа на нещата :) по същата логика може да се каже че е печалба за България защото същите щяха да тежът на социалната система.+1 за бгМан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Време е най-сетне да се сложи край на комунизма в осигуряването и да се направи както е в развитите страни. Личен осигурителен номер, лична сметка и всекиму според заслугите за да има справедливост. Аз не искам да осигурявам бъдещето на простаци, търтеи, неграмотници и други подобни, нито искам това, което трябва да направя за децата си държавата да ми го взема и да го преразпределя според бройката на гореизброените ***.Ще продължавам да се осигурявам в чужбина, така ще уредя и децата докато и този *** комунизъм в НОИ не умре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още