IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

32 общини получават над 20 млн. лв. за енергийна ефективност

Предоставят се и 3 млн. лв. на 9 малки и средни предприятия за проекти за изграждане на инсталации за производство на горива от биомаса

13:58 | 04.09.15 г.
32 общини получават над 20 млн. лв. за енергийна ефективност

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова връчи договори по програма "Енергийна ефективност и възобновяеми източници" на 32 общини и 9 малки и средни предприятия, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Подписаните договори с общините са на обща стойност 20,5 млн. лв. Средствата се разпределят по две мерки – едната за повишаване на енергийната ефективност – по нея безвъзмездната финансова помощ е над 11 млн. лв., а другата за използване на възобновяема енергия за отопление в общински и държавни сгради – помощта е 9,4 млн. лв.

Предвижда се в рамките на проектите да се извършат дейности по рехабилитация и подмяна на отоплителни инсталации, газификация на детски градини, подобряване на енергийната ефективност в сградите, въвеждане на възобновяеми източници за отопление в общински сгради и други.

Освен тези две схеми, насочени към обществените сгради, се предоставят и близо 3 млн. лв. на 9 малки и средни предприятия у нас за реализация на проекти за изграждане на инсталации за производство на горива от биомаса.

В две от общините ще се изпълняват проекти и по двете мерки – това са Столична община и община Мадан, подчерта министър Петкова. Тя каза още, че 17 от 34-те договора ще се изпълняват съвместно с норвежки фирми.

„Разчитаме на богатия опит на норвежките партньори при реализацията на мерките за енергийна ефективност в обектите“, допълни енергийният министър. 

Програмата е с период на действие до април 2017 г., като дейностите трябва да бъдат изпълнени до края на април 2016 г. Общият ѝ бюджет е близо 16 млн. евро, от които 13,3 млн. евро са безвъзмездна финансова помощ, а останалите – национално финансиране. Инициативата се подкрепя от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство въз основа на меморандум за разбирателство между България и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Партньор от страна на донора е Дирекцията за водни ресурси и енергия (НВЕ) към Министерството на петрола и енергетиката на Норвегия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още