IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

65 плажа имат наематели, 53 - концесионери

До два дни ще стане ясно кои плажове ще останат неохраняеми през предстоящия летен сезон

18:00 | 29.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До два дни ще стане ясно кои плажове ще останат неохраняеми през предстоящия летен сезон. На 31 март министърът на туризма ще издаде заповед за плажовете, които ще останат без стопани за предстоящия летен сезон, като те ще бъдат отговорност на държавата. Това каза министър Стела Балтова пред журналисти.

Към момента има сключени 53 действащи договора за концесии на плажове. Последният месец са били подписани четири нови договора за концесии. Към момента сключените договори за наем са за 65 плажа. Нови тръжни процедури се провеждат за пет плажа. Общият брой на плажовете у нас е 235.

Целта на министерството е да има възможно най-малък брой плажове, които да останат отговорност на държавата, каза министърът.

До края на седмицата се подготвя стартирането на още 6 тръжни процедури за наем на морски плажове „Панорама“, „Атанасовска коса“, „Кабакум – централен“, „Къмпинг Делфин“, „Фичоза“ и „Крапец – север“.

През април и май ще продължат да се обявяват процедури с цел осигуряване на наематели. За морските плажове „Устие на река Велека“, „Мечата дупка“, „Попски плаж – север 5“  и „Сахара 2“ вече има избрани фирми. За „Офицерски-запад“ и „Несебър-изток“ е проведен втори търг, но няма избрани изпълнители. Процедурата за „Нов плаж Балчик“ е прекратена поради нарушения и вече е обявена отново. Стартирани са търгове за наем на „Кранево – централен“, „Къмпинг – Юг“, „Свети Влас – Болницата“, „Росенец – север“, „Малък плаж Лозенец“ и „Варна – централен“, които ще се състоят през април.

За подобряване на тръжната документация е сформирана междуведомствена работна група, която е дала препоръки, каза министър Балтова.

Досега кандидатите фиксираха цената на чадъри и шезлонги, а в новата тръжна документация е фиксирана само максималната цена, което позволява на наематели да понижават цените през сезона с оглед пиковете и спадовете на посещаемостта и търсенето на предлагания от тях продукт, обясни министърът.

Действащите към момента договори за концесии на плажове са 53. Подписани са 5 договора за морски плажове „Свети Влас – Нов плаж“, „Обзор – юг“, „Къмпинг Оазис“, „Дюни – юг“ и „Нестинарка“.

По отношение на другите обявени през 2016 г. и неприключени концесионни процедури, компетентните институции са се произнесли до момента само с решения в полза на Министерството на туризма.

КЗК се е произнесла за жалбата на „Бургас – север“ като недопустима. В момента продължава работата на комисията за избор на концесионер, подчерта министър Балтова. За концесията на „Поморие – централен“ има извършено класиране, което се обжалваше. КЗК се произнесе, че жалбата е недопустима. Предстои процедура за решение на Министерски съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още