IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП ще сезира прокуратурата за опорочени процедури по програмата за саниране

Програмата е завършила на 31 декември 2016 г. и нейният ресурс е изчерпан, констатира проверката на служебния регионален министър

17:23 | 21.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

БСП ще сезира прокуратурата за опорочени процедури по програмата за саниране. Това съобщи Жельо Бойчев от партията на пресконференция в централата на БСП. По думите му в централата постъпват десетки сигнали за опорочени процедури.

Ще ги обобщим и ще сезираме Главна прокуратура да направи цялостно разследване на пътя по сключване на тези договори и обезпечаване на тези средства от Министерския съвет”, посочи той, цитиран от БТА.

Най-много са сигналите за договори от Пловдив и Благоевград.

Как може един квадратен метър да струва 300 лева и след това да се окаже, че може да бъде изпълняван и за 100 лева, коментира Жельо Бойчев. Къде отиде разликата, как може едни и същи дейности да се извършват на различни цени, питат от БСП.

"Вместо към момента да бъдат изпълнени два пъти повече жилищни блокове, заради грабежа на века, организиран от ГЕРБ чрез националната програма за саниране, беше ощетен всеки един български гражданин", коментира Бойчев. 

Ситуацията със санирането е „куче влачи блок“, каза Манол Генов, член на Националния съвет на БСП, цитиран от агенция „Фокус“. По думите му не е новина, че парите за санирането са свършили “на зелено” и са „излапани“. Към миналата година вече банката е сключила договори за 1,95 млрд. лв., коментира той и допълни, че трябва да се види финансовият поток на парите и как са стигнали до банката - дали с кредит, или от излишъка.

„Аварийното гласуване на втория милиард не беше ли с цел да бъдат замазани тези дефицити в сключването на договорите?“, попита Манол Генов. Според него има едни "фараони" на високо държавно ниво, които през очакванията на хората са направили финансова пирамида със сдруженията. Според него вече за всички е ясно, че програмата за саниране е била с цел спечелване на местните и президентските избори.

Служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов каза на пресконференция днес, че прегледът по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е показал някои слабости, които трябва да се прецизират. Посочено бе, че програмата е завършила на 31 декември 2016 г. и нейният ресурс е изчерпан. 

Заместник-министърът Виолета Комитова поясни, че според направения анализ на изпълнението на програмата първоначално са заложени необосновано високи референтни стойности за необходимите дейности, които впоследствие са намалявани, на места са изпълнени недопустими за финансиране дейности, липсвал и достатъчен контрол, допълва агенция "Фокус".

Като слабост тя определи факта, че тези, които извършват плащанията – от Българска банка за развитие (ББР), не правят физическа проверка на място, а тези, които я извършват, пък нямат отношение към плащанията на средства по програмата. Реално МРРБ възстановява средствата на ББР, едва след като сградите се въведат в експлоатация.

Виолета Комитова съобщи, че поради сложния процес на функциониране на програмата и заради недостатъчна информираност общините са продължили сключването на договори за изпълнение на дейности по сгради. Тя отчете лавинообразно нарастващ интерес към програмата, който е довел до това, че освен сградите с вече сключени договори, има около 2000 сдружения на собственици с подадени документи за финансиране, а още 2000 са в процес на сдружаване.

В коментар на констатациите за липса на контрол по програмата бившият регионален министър Лиляна Павлова каза, че “служебният кабинет дава удобно тези за говорене на нашите опоненти в кампанията, които да атакуват най-успешните дейности на кабинета – инфраструктура и саниране”. По думите й служебното правителство се опитва да прави неверни внушения, предава "Фокус".

Целта на БСП е санирането да бъде спряно и парите да отидат другаде, питайте ги къде, коментира бившият вицепремиер Томислав Дончев. „Боя се, че някой има за цел тези пари, които държавата е успявала да задели, да отидат някъде другаде, не знам къде - ще питате колегите“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 7 години
5 см бял стиропор и 3-камерна дограма бяло стъкло от най-евтината възможна от Турция и ВСИЧКО ТОВА само за 300 лв. на квадрат, НО получавате ЛИЧНО посещение от КМЕТА, БОЙКО БОРИСОВ и ЛИЛЯНА ПАВЛОВА!!!Само искам да уточня, че на мен майстори ми взеха по 50 лв. на квадрат за 10 см. изолация от сивата на ВАSF, която се води скъпа и с по-друга изолационна способност и разни ламбди (за който ги разбира тези неща).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още