IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ оттегли подкрепата си за промени в Закона за опазване на земеделските земи*

БСП видя в решението тежък фалстарт на законодателната дейност

11:46 | 17.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ГЕРБ оттегля подкрепата си за промените в Закона за опазване на земеделските земи, които от миналата седмица насам предизвикаха както остри политически реакции (на БСП), така и протести на неправителствени организации.

Решението на парламентарната група съобщи на брифинг в Народното събрание председателят на земеделската комисия Десислава Танева, цитирана от БТА.

В проекта се предлага върху земеделските земи с променен статут да се строи до 23 май 2020 г., а не както е записано сега – до 23 май 2017 година.

Спорният законопроект, който е общ с Обединените патриоти, трябваше да бъде гласуван на първо четене в пленарната зала този четвъртък според предварителната програма на Народното събрание. Днес стана ясно, че председателят на парламента Димитър Главчев го е разпределил за мнение и на правната комисия. Миналата седмица проектът бе приет от земеделската комисия.

Оттеглянето на ГЕРБ от законопроекта не е заради натиска, но от групата отбелязаха, че не са се допитали до широкото мнение отвън. Това обаче нямало да доведе до напрежение в управляващата коалиция, заяви Цветан Цветанов. Той уточни, че са разговаряли с партньорите си от мнозинството, които са проявили разбиране и е вероятно те също да се откажат от предлаганите промени.

Текстовете няма да бъдат преработвани и внасяни отново най-малкото, защото срокът, посочен сега в закона, изтича, обясни Цветан Цветанов. 

Няма как ГЕРБ да избяга от отговорността си за това предложение в Закона за опазване на земеделските земи, за този тежък фалстарт, с който започна законодателната дейност на 44-то Народно събрание. Това коментира социалистът Жельо Бойчев пред журналисти в парламента, предаде още БТА.

Бойчев отбеляза, че освен Обединените патриоти сред вносителите на законопроекта са Менда Стоянова, Десислава Танева и Димитър Петров от ГЕРБ. Удовлетворени сме все пак от факта, че те го внесоха, но БСП го спря, добави Бойчев.

Заместник-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов (БСП) коментира, че политическото поражение на мнозинството е в първия ден, в който започна да осъществява законодателната си дейност.

Когато се обслужват интересите на отделни представители на бизнеса, това не може да бъде законодателството, което е необходимо днес на България, посочи той.

Проблемът със земеделските земи с променено предназначение остава висящ, той няма да бъде решен с оттеглянето на този законопроект и ще продължи да стои на дневен ред. Това коментира пред журналисти Христиан Митев от Обединените патриоти. Той потвърди, че инициативата на ГЕРБ е консултирана с патриотите.

Не съм съгласен, че това е тежък лобистки закон, това са етикети, клишета, които се използват, когато нямаш други аргументи, коментира Митев относно реакциите на опозицията.

Той пак посочи, че промените засягат 8 хил. собственици на имоти, които са променили статута на земята, за да инвестират.

Според него трябва да бъдат направени промени и в Закона за устройство на територията, не само в Закона за опазване на земеделските земи.

Междувременно депутатите от „Воля“ разпространиха декларация, с която изразяват несъгласието си с опитите от страна на Обединените патриоти „за прокарване на лобистки промени в Закона за опазване на земеделските земи“.

„Презастрояването на нашето Черноморие, заменките, злоупотребата със земеделски земи е въпрос, който трябва да бъде решаван, а не задълбочаван, заради корпоративни интереси, в случая маскирани като „грижа“ за малкия и среден бизнес“, пише в декларацията.

*Новината е обновена в 12.46 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още