IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Велков: Пазарът на бизнес имоти се нормализира

След като няколко сделки акумулираха запасите, на прага сме на следващата нормална вълна сгради, които да поемат новото търсене, според експерта

10:09 | 23.10.15 г.
Иван Велков: Пазарът на бизнес имоти се нормализира

Пазарът на бизнес имоти се нормализира. Това коментира в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Иван Велков, председател на комисията по професионална етика в Националното сдружение “Недвижими имоти” (НСНИ).

Припомняме, че според данните на консултантската компания Forton обемът на сделките с бизнес имоти възлиза на 97 млн. евро за периода от януари до края на септември.

Велков посочи, че през последните две-три години нямаше никакъв интерес към пазара на бизнес имоти, но той вече се възвръща.

Бизнесът се развива, а съвременните изисквания на корпоративния сектор налагат изграждането на сгради, които отговарят на всички световни стандарти, посочи той. Според него хората вече по-добре преценяват добре в каква сграда ще разположат бизнеса си.

Велков подчерта, че няколко по-големи сделки през последните месеци са акумулирали съществуващия резерв и в момента сме на прага на следващата нормална вълна сгради, които да поемат новото търсене.

По думите му България е започнала да развива съвременни проекти в сегмента на бизнес имотите със закъснение от около 10 години спрямо останалите държави от Централна и Източна Европа. Докато се “разгреем и започнем да се състезаваме” – завари ни кризата, вместо да имаме пълен цикъл от 10 години за реакция, коментира той.

Иван Велков посочи и дисбалансите на пазара. В София търсенето е много по-видимо, но има цели сегменти, в които се наблюдава свръхпредлагане. Причината – запасите не отговарят на търсенето, т.е. това предлагане ще остане латентно.

Bloomberg TV Bulgaria може да гледате и онлайн тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още