IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът даде 3 млн. лева допълнително за саниране

Средствата са за сградите, включени в приключилия вече европейски проект, по които са започнали някакви дейности, но не са били приключени към края на 2015 г.

11:50 | 13.01.16 г.
Кабинетът даде 3 млн. лева допълнително за саниране

Правителството отпусна допълнителни 3 млн. лева по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за тази година заради разплащане на дейности по злополучния проект за саниране на блокове с европейски пари.

Средствата са за дейности по сградите, включени в проекта, но които не са могли да бъдат свършени до края на миналата година. Така с тези средства сградите ще бъдат довършени и въведени в експлоатация.

В началото на тази година регионалното ведомство предложи сградите, включени в проекта за саниране на блокове с европейски средства, да бъдат прехвърлени към националната програма за саниране, която се финансира със заемен ресурс. Крайният срок за подаване на становища по предложението изтича днес.

Проектът “Енергийно обновяване на българските домове” приключи в края на миналата година, но заради безвъзвратно забавяне част от финансирането по него беше изгубена въпреки известното наваксване в периода от края на 2014 до края на 2015 г.

По повече от 150 сгради, включени в проекта, са свършени някакви дейности, показват данните на регионалното министерство. За участие в проекта са одобрени почти 300 сгради, т.е. останалите около 150, по които работата не е започнала, ще се санират в рамките на националната програма.

Националната програма за енергийна ефективност беше приета с решение на Министерския съвет от 27 януари 2015 г. Първоначално тя предвиждаше предоставянето на безвъзмездна финансова помощ за саниране на частни жилищни сгради с не по-малко от 36 апартамента, построени по индустриален способ, като още в началото на миналата година правителството пое ангажимент да разшири обхвата й и с тухлени сгради, както и по-малки жилищни сгради.

Кабинетът обаче предвиждаше и постепенно намаляване на държавното финансиране и самоучастие и на собствениците при ремонтите. Засега обаче подобни промени не се предвиждат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още