IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ксела България" очаква силен ръст на печалбата и планира нови инвестиции

Дружеството е инвестирало 80 млн. лв. в двата си завода у нас

12:43 | 23.05.17 г.
<p>
	Йенс Тиeрфелдер. <em>Снимка: Ксела България</em></p>

Йенс Тиeрфелдер. Снимка: Ксела България

Производителят на строителни материали „Ксела България“ очаква значително нарастване на печалбата и оборота тази година и планира да назначи нови служители. Това стана ясно на пресконференция в София днес.

Дружеството реализира 17 млн. лв. оборот за 2016 г., а печалбата преди данъци, такси и амортизации е 1 млн. лв. Финансовият резултат се увеличава с 6% на годишна база.

За тази година се очаква ръст на печалбата до приблизително 2 млн. лева и оборот от почти 20 млн. лв.

Дружеството планира да назначава и нови служители, като броят им през тази година ще надвиши 130 души.

От 1994 година, когато стъпва в България, досега „Ксела България“ е инвестирала 80 млн. лв. в двата си завода в София и Добрич. През тази година в завода в Добрич ще бъдат вложени още 900 хил. лв., с което производственият му капацитет ще се удвои.

Българското дружество е част от германската група за производство на строителни метариали Xella, която беше придобита от американската инвестиционна компания Lone Star.

Сделката на стойност 1,3 млрд. долара е обявена още през декември 2016 г. и е приключила наскоро, каза по време на пресконференцията директорът маркетинг и продажби на „Ксела България“ Йенс Тиeрфелдер.

Xella Group е създадена през 2002 г. от сливането на четири отделни конкурентни компании в Германия. През 2008 г. в нея влизат като инвеститори PAI Partners и Goldman Sachs Capital Partners, които сега продават на Lone Star.

Lone Star е една от най-големите и най-активни инвестициони компании в света в момента с общ обем на инвестициите от над 70 млрд. долара.

Xella Group разполага с 96 завода в 20 държави и търговски офиси в повече от 30 държави в света, включително в Мексико, Китай и Русия.

През миналата година компанията отчита 1,32 млрд. евро оборот, който възлиза на над 221 хил. евро на служител. В българското дружество средният оборот на служител е 80 хил. евро.

Печалбата на групата преди данъци, такси и амортизации за миналата година е 280 млн. евро, което е рекорден резултат в историята на групата.

Почти половината от оборота й се формира от Германия, където е съсредоточена и основната й дейност, а почти една четвърт идва от държавите от Централна и Източна Европа.

Само 2% от оборота за 2016 г. се формира от Америка и Азия, а очакванията са това да се промени заради новия американски собственик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още