IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ няма да удължава сроковете за компенсациите за лихвоточките

Собственици на жилищно-спестовни влогове, които са в окончателните списъци за компенсиране, могат да предявяват искания до края на ноември

14:42 | 10.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Министерството на финансите (МФ) не смята да удължава сроковете и условията за предявяване на компенсации за лихвоточки.

Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата от Реформаторския блок Гроздан Караджов. Въпросът и отговорът са публикувани на сайта на Народното събрание.

Сега действащият Закон за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове предвижда да се предявяват искания за компенсации до края на ноември т.г. за жилища, които са закупени или чието строителство е започнало през 2013 г.

Крайният срок за изплащането на компенсациите е до края на 2019 г.

Собствениците на малко под 11 400 жилищно-спестовни влога няма да получат компенсации, отчита Горанов. Стойността им е 78 млн. лева.

Последните промени в закона са от 2013 г., когато беше удължен крайният срок за предявяване на искания за компенсации. С други поправки Националният компенсационен жилищен фонд премина под шапката на финансовото министерство. Отделно се даде и възможност жилищно-спестовните влогове да могат да се наследяват.

Окончателните списъци с имащите право на компенсация притежатели на многогодишни жилищно-спестовни влогове бяха определени през 2010 г. В тях са включени почти 60 хил. души, които покриват изискванията на определени критерии.

Бюджетът на специалния фонд, който изплаща компенсациите, обаче редовно не достига, макар че в него трябва да се вливат и всички постъпления от продажбата на имоти, отнети в полза на държавата. Затова и изплащането на компенсациите се бави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nikon
преди 7 години
(3) (Изм. - ДВ, бр. 104 от 2013 г., в сила от 20.11.2013 г.) Право на левова индексация по чл. 7, ал. 1 имат лицата, включени в окончателните списъци по чл. 4, които са придобили или започнали изграждане на жилище, в срок до 30 ноември 2016 г. включително....не плашете хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още