IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължават с 3 години крайния срок за предявяване на компенсации за лихвоточки

Половината от постъпленията от продажбата на имоти, отнети в полза на държавата, ще постъпват в бюджета на Националния компенсационен жилищен фонд

11:45 | 20.11.13 г.
Удължават с 3 години крайния срок за предявяване на компенсации за лихвоточки

Крайният срок за предявяването на компенсация на притежателите на т. нар. лихвоточки (многогодишни жилищно-спестовни влогове) се удължава до края на ноември 2016 г.

Това решиха депутатите, които приеха на второ четене на днешното си заседание промени в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове, предаде БТА.

Близо 60-те хил. граждани, които имат право на компенсация, ще могат да я потърсят до 30 ноември 2016 г., ако придобият или започнат строителство на жилище. Предишният срок беше 21 ноември 2013 г., т. е. - изтичаше утре.

Изплащането на левовите компенсации ще се извършва по реда на постъпилите заявления за реализирани права в срок до шест месеца, посочва се в текстовете. Ако обаче бюджетът на специалния фонд не достига, неизплатените компенсации ще се включват в бюджета за следващата година.

Половината от постъпленията от продажбата на имоти, отнети в полза на държавата със съдебен акт, ще постъпват в бюджета на Националния компенсационен жилищен фонд, решиха още депутатите.

По предложение на народния представител от "Коалиция за България" Георги Атанасов бе прието хората, които имат такива влогове, да могат да ги прехвърлят на свои близки, при условие, че отговарят на изискванията на закона и са крайно нуждаещи се.

Окончателните списъци с имащите право на компенсация притежатели на многогодишни жилищно-спестовни влогове бяха определени през 2010 г. В тях са включени почти 60 хил. души, които покриват изискванията на определени критерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още