IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото жилищно строителство в област Пловдив се укротява

Столицата е регионът с най-силен ръст на въведените в експлоатация нови жилищни сгради през 2016 г.

18:17 | 10.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Новото жилищно строителство продължава да се концентрира в областите Пловдив, Варна и Бургас и в края на 2016 г. Столицата София обаче е регионът с най-силен ръст на новото строителство, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Като цяло в България през миналата година са били въведени в експлоатация почти 2 200 нови жилищни сгради с над 9 300 жилища в тях. Новите сгради са с 4% по-малко спрямо 2015 г., но при жилищата има ръст от 20%. Това се обуславя от забавянето на строителството на нови сгради в областите Пловдив и Варна. Броят на жилищата обаче продължава да се увеличава, т.е. по Черноморието се строят по-малки жилища за сметка на количеството.

В София през миналата година са били въведени в експлоатация 122 нови жилищни сгради, което е с 30% повече на годишна база. Новопостроените жилища са 465, което е с почти 40% повече на годишна база.

Наблюдава се малък превес на тристайните жилища над двустайните, което отговаря и на тенденциите в търсенето на купувачите на имоти. Като цяло за страната обаче двустайните жилища продължават да преобладават, макар и разликата с тристайните да се е стопила значително.

Област Пловдив е единствената от ключовите за страната икономически райони, в която новото строителство дава признаци за обрат. През миналата година новопостроените сгради остават без промяна, а жилищата намаляват с 9%. От годините на кризата насам областта се утвърди като най-активната строителна площадка в сектора на жилищното строителство, а и на индустриалното. Жилищният пазар изглежда вече започва да се насища и това се отразява и на броя на обектите.

В областите Варна и Бургас темпът на ръст на въведените в експлоатация нови сгради през 2016 г. изостава значително от темпа на ръст на въведените в експлоатация нови жилища. Това означава, че по крайбрежието се строят повече, но по-малки жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още