IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините изпревариха държавата в състезанието по саниране

Изпълнението на националната програма напредва с бързи темпове, а загубите по проекта на МРРБ, финансиран с европейски пари, предстои да се калкулират

16:30 | 22.08.15 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Общините изпревариха държавата в състезанието по саниране

Безплатното саниране по новата национална програма напредва с бързи темпове. Регионалното министерство се опитва да ускори и обновяването на блоковете по проекта, финансиран от старата оперативна програма „Регионално развитие“, макар и да е ясно, че страната ни ще изгуби пари заради забавянето на ремонтите. Каква точно ще е сумата обаче ще стане ясно вероятно през октомври, обясняват от ведомството за Investor.bg.

Националната програма стартира преди едва няколко месеца, а първият блок, обновен по нея, е вече готов. Сградата се намира в Благоевград и ремонтните дейности по нея стартираха през юни. Започват строителни дейности по още няколко жилищни сгради, които се очаква да са завършени до есента. Една от тях също е в Благоевград.

Същевременно за три години, откакто действа, по проекта за саниране с европейски пари са обновени само четири блока в София. Причината за забавянето – тежката бюрокрация и забавени обществени поръчки.

Държавата така и не се възползва от модела за саниране, който беше проверен в демонстрационния проект на ПРООН преди няколко години. По проекта бяха обновени 50 блока, като водеща роля там също имаха общините – както е заложено в националната програма, финансирана със заем през Българската банка за развитие (ББР).

Въпреки че местните администрации се оплакваха, че ще имат проблеми с капацитета да администрират проектите по националната програма, обновяването напредва значително. Повече от двайсет общини са обявили обществени поръчки за строително-монтажни дейности за над 40 сгради, за които са изготвени технически и енергийни обследвания. За други сгради в момента се правят обследванията, а за трета група се подготвят инвестиционни проекти.

От регистъра на ББР за подписаните договори за целево финансиране се вижда, че по повечето от жилищните блокове се осъществяват дейности, тъй като се усвояват пари.

Регистрираните сдружения на собствениците са над 2 250, показват данните на регионалното министерство. Договори с общините за участие в националната програма са сключили почти 1 500 от тях, като са подадени 1 481 искания за целево финансиране към ББР. Сключените договори с банката са малко над 1 300, сочат данните на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Числата за европейския проект обаче са много различни и далеч по-лоши. Към 19 август са издадени 37 разрешителни за строеж, като за строителни дейности са възложени общо 38 сгради, т.е. остава да се издаде само още едно разрешително за сградите, преминали нужните обследвания, с готови проекти и с избран изпълнител за строителните дейности, сочат данни, публикувани на сайта на регионалното министерство.

Сключени са обаче почти 300 споразумения със сдружения на собствениците, т.е. реално строителство започва за под 15 на сто от одобрените за саниране с европейски пари жилищни сгради. За 45 от блоковете още не са приключили процедурите за изработването на инвестиционни проекти. За 243 блока са сключени договори за изработка на инвестиционни проекти, като в процес на проектиране са 156 сгради, показват още данните. Едва след приключването на проектирането за тях ще се правят търгове за строително-монтажни дейности.

В процедура за изпълнител на строителните дейности са само 14 жилищни сгради. Регионалното министерство информира, че до 24 август ще пусне поръчка за избор на изпълнители на още 57 сгради в София и други градове от страната, а до средата на септември ще тръгнат търговете за още 86 блока. Ако сроковете се спазят и няма обжалвания, изпълнителите на ремонтите ще бъдат избрани до края на годината, когато изтича и крайният срок за усвояването на парите по проекта.

Собствениците на жилища в одобрените за саниране с европейски пари жилищни сгради, за които парите не са стигнали или за които строителните дейности са закъснели, ще получат средства по новия проект, който се финансира с пари от новата оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 5
couteaufinance
преди 8 години
По-голямо внимание на вашите проблеми по заеми, обратно изкупуване на кредити, финансиране или инвестиции.С много важен капитал за отпускане на краткосрочни и дългосрочни заеми от частни 5000-25000000 ? и да е сериозен човек иска на този заем. 2% лихва годишно в зависимост от заемната сума, тъй като специално ние не искаме да нарушават закона за лихварство. Трябва да се направи заем, моля, обърнете внимание на областите, в които можем да ви помогнем:Финансова ** Недвижими имоти заеми* Инвестиционни кредити* *** Loan* Консолидиране на дълг* Линията на кредит* Второ Mortgage* Придобиване на кредит* Лични заемиЗабранено банковата заби и не е нужно в полза на банки или по-добре да имате проблем и се нуждаят от финансиране, кредитна или нужда от пари, за да плащат сметките, наем, пари да инвестират в бизнеса. Така че, ако имате нужда от заем, не се колебайте да се свържете с нас директно чрез имейл за повече информация за нашите условия. тук е неговата имейл: couteaufinance***gmail.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
"Общините изпревариха държавата в състезанието по саниране"Нека бъдем коректни при употребата на думи ! Няма никакво "саниране" ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Логично. Където е по неграмотно населението програмата ще има по висок успех. :) След време ще стане интересно. :D ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 13
aldy
преди 8 години
Явно и ти не правиш изключение. След като не можеш да схванеш, че герберунгелите никога на никого, освен на себе си, не са подарявали нещо. Затова те въртят и сучат, дори уж за "без пари" (ама "друг път"), но здраво УСВОЯВАТ ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА. Те нищо не произвеждат. Те само УСВОЯВАТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 12
dakl
преди 8 години
Това е резултат от четвърт вековното целенасочено дебелизиране на българското население! Мозъците на болшинството са в такава степен промити че не могат да се възползуват даже и от това което им се подарява!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още