IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателната визия на небостъргача на "Черни връх" ще стане ясна след конкурс

Плановете са Paradise Tower да е „зелена“ сграда, с озеленяване и водни атракции

10:32 | 21.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Инвеститорите в небостъргача на столичния бул. „Черни връх“ при търговския център Paradise ще проведат международен конкурс за проектирането на сградата, съобщават от дружеството „Магна МК“, което е свързано с руските собственици на мола.

В журито се предвижда да участват представители както на местната власт, така и на архитектурните среди, така че конкурсът да е максимално прозрачен.

Компанията посочва, че все още няма проект за сградата, нито разрешение за строеж, така че и още не се знаят точните й параметри. Това, което е одобрено на Столичен общински съвет, е идеен проект, който няма задължителен характер.

Концепциите, които инвеститорът ще отсее чрез конкурса, ще покажат какво е най-доброто решение за мястото и оптималното съотношение между себестойност, височина и етажност. Едва тогава ще се знае колко ще е висока сградата и какъв силует ще има тя, подчертава се в съобщението.

Нашата цел е сградата и прилежащите й части да са вписани напълно хармонично в околната среда. При всички положения отличеният проект ще мине през всички законови процедури, за да получи одобрение от отговорните инстанции по установения законов ред, посочва се още в съобщението.

Засега плановете са Paradise Tower да е „зелена“ сграда. Планира се и озеленяване и водни атракции в прилежащата територия на сградата.

Със съгласието на столична община инвеститорът в небостъргача планира и да благоустрои обществен вход в югоизточната част на Южния парк, който е в близост до търговския комплекс.

Припомняме, че в началото на тази година сградата беше одобрена първо на заседание но разширен общински експертен съвет за устройството на територията, след като на предишното му заседание през 2016 г. проектът беше върнат за корекции, а наскоро проектът мина и през Столичния общински съвет.

Идейният проект предвижда строителството на сграда с 55 етажа офиси, търговски площи и жилища. Проектант на небостъргача е арх. Мая Йовчева от „Проарх“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Да бе, искат да вдигнат един ***, колкото се може по-висок и с повече площ, че да спечелят колкото се може повече на кв.м. Тия за зелените сгради ги приказвайте на шапката ми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още