IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на ваканционни имоти още не се е възстановил от кризата след бума

Застоят в интереса е заради драстичния спад на цените и криминогенната обстановка, твърди експерт

10:09 | 15.06.16 г. 1
Пазарът на ваканционни имоти още не се е възстановил от кризата след бума

Пазарът на ваканционни имоти все още не се е възстановил от кризата след бума от 2007-2008 г., коментира пред БТА Орлин Владиков, бивш двукратен председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" в периода 2002 - 2007 г., пред БТА.

Според него подобряването на криминогенната обстановка също е сред предпоставките за ръст на инвестиционния интерес към ваканционните имоти.

Владиков посочва, че на брега на морето стоят непродадени уникални имоти с добра инфраструктура, а в планинските курорти - с прекрасни гледки и близко до ски писти.

Причината за застоя в интереса към ваканционните имоти е заради драстичния спад на цените - до 70 процента в някои сегменти от пазара спрямо 2007-2008 г., коментира той. “След като паднаха лихвите по влоговете, отново наблюдаваме съживяване на интереса към подобни имоти, но той е по-скоро информационен, а не толкова на ръст на броя на сключени сделки”, посочи Владиков.

Сред основните пречки за съживяването на пазара на ваканционни имоти експертът отчита дълговата и икономическа криза, засегнала Европа. Друг негативен фактор е кризата в Гърция, която доведе до замразяване на търсенето на планински имоти, където гърците бяха съществен потребител.

Не на последно място, според експерта, е и лошият имидж на България, който дори да се подобрява с инициативи в областта на туризма, веднага се срива заради криминалните новини от страната.

“Това неминуемо се отразява като цяло върху имиджа на страната, а оттам и върху продажбата на ваканционни имоти и върху инвестиционния интерес към България”, посочва Орлин Владиков.  ”Формирането на усещането, че обирите на домове в страната започват да стават нещо традиционно започва да създава впечатление у потенциалните клиенти, че имотите от типа втори дом са трудно охраняеми, което разколебава инвестиционните им намерения”, коментира експертът.

Цените на недвижимите имоти в планинските и морските курорти почти са стигнали дъното, коментира експертът. По тази причина Владиков съветва, ако имаме свободни пари, да ги вложим в такъв тип недвижимост с цел отдаване под наем. Важно е обаче да сме наясно предварително какви ще са съпътстващите разходи за поддържането на подобен имот в комплекс, като месечно таксите за поддръжка могат да достигнат 500 - 600 лева. 

Винаги трябва да проверяваме дали обектите са напълно изградени и дали няма да ни трябват допълнителни инвестиции в скрити за неопитно око липси. Добре е преди да направим подобна покупка да си направим оценка на това какви хотели има в това населено място, дали то е комуникативно.

Доказано е, че инвестициите в имоти в разработени курорти са с по-добра възвращаемост. В противен случай рискуваме да купим имот, който да си остане вечно наш или отдаването му под наем да е за 40 дни веднъж в годината, отбеляза Владиков.

Средната доходност от инвестиция във ваканционен имот, купен с цел отдаване под наем, е между 6 и 7 на сто. Тази доходност е чиста - извън инвестициите за обновяване на имота, обяснява експертът. 

Очаква се руските купувачи да се върнат на нашия пазар на ваканционни имоти и в контекста на понижаването на лихвите в Русия, коментира Орлин Владиков. По думите му това обаче ще зависи от преодоляването на продължаващите проблеми при престоя на руски граждани в страната и неглижирането им като инвеститори.

България би станала по-разпознаваема инвестиционна дестинация във ваканционния сегмент и ако по-активно участва в специализирани изложения за недвижими имоти по аналогия с представянето й на туристическите изложения, допълва Орлин Владиков.

Що се отнася до сделките с ваканционни имоти, сключени от българи, основно българските купувачи се насочват към Гърция заради спада на цените. Единици са сделките над 200 000 евро. В последните месеци обаче Гърция увеличи данъците на имотите си, заради което интересът към южната ни съседка отслабва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Fine-clima
преди 7 години
Обяснено е като в прогнозата за времето на един синоптик по бТВ- занимателно разказано, но накрая няма нищо конкретно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още