IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По националната програма за саниране към момента са обновени 68 сгради

Премиерът Бойко Борисов призова хората да не се подават на лъжливи внушения за санирането

13:15 | 28.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

По националната програма за саниране вече са обновени 68 сгради. Подадени са 4 хил. заявления за участие, а почти 2 хил. са сградите със сключени договори, по които тече изпълнение. Това отчете министърът на  на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която заедно с премиера Бойко Борисов присъства в София на въвеждането в експлоатация на жилищен блок, саниран по проект "Енергийно обновяване на българските домове".

Общо 1600 сгради са в този строителен сезон с текущи процедури, като за 750 от тях са за избор на строители. Това по думите на министъра означава, че тази и следващата година ще бъдат направени най-много сгради, предаде БТА.

Премиерът Бойко Борисов призова хората да не се подават на лъжливи внушения за програмите за обновяването на жилищните домове.

Той коментира случая с блок в Монтана, от който се е откъртило парче бетон и имаше опасност за живота на дете. Позовавайки се на медиен репортаж, премиерът разказа, че блокът е бил с подадени документи за саниране, но  живеещите се отказали от обновяването заради опасения, че държавата ще им вземе апартаментите.

„Тези, които са ги лъгали, да отидат пак да им гласуват за тях“, обърна се премиерът към хората в Монтана, визирайки БСП. Той допълни, че ако хората се бяха включили в програмата, блокът им би изглеждал като този в София и би бил безопасен.

Представители на собствениците в обновения блок отбелязаха, че след санирането жилищата им са повишили стойността си, а премиерът допълни, че след като на 14 септември бъде пусната за движение Западната тангента, имотите в този регион поне четири - пет пъти ще се поскъпнат.

Премиерът информира, че е на откриването на сградата, защото е получил покана от собствениците, които за церемонията бяха организирали и музикална програма, а премиерът беше отличен с плакет и книга.

Обновителните дейности по сградата, която се намира на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 80, са финансирани от Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013.

Министър Павлова отбеляза, че в рамките за програмата за обновяване на българските домове, която се финансира по предишната оперативна програма, са обновени в пълнота 156 сгради, като една част от блоковете са довършени със средства по националната програма.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
крас
преди 7 години
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИТЕ ТКЗС-та НАРЕЧЕНИ "сдружения"!Никой не коментира това, че са ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, с акционерно участие пропорционално на идеалните части от сградата която АКЦИОНЕРА притежава.НИКОЙ НЕ КОМЕНТИРА, че решенията свързани със сериозниплащания се вземат не от собственика на имота , а от управителни органи на СДРУЖЕНИЕТО, които при липсата на такива се назначават от КМЕТА!Познайте какви договори с кои строители и на каква цена ще бъдат извършени строително ремонтните работи които УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ сключва Особенно весело е когато УПРАВИТЕЛЯ е назначен от КМЕТА!ФАЛИТА НА ТКЗС-то Е НЕИЗБЕЖЕН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още