IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници: Земеделци унищожават защитени видове при оран на пасища

Екоактивисти предлагат да се забрани промяната на предназначението на пасища частна собственост

14:00 | 13.10.15 г. 5
Природозащитници: Земеделци унищожават защитени видове при оран на пасища

Застрашени видове животни и растения се унищожават при разораването на пасища, заявиха на пресконференция представители на природозащитни организации. Според тях практиката има характер на епидемия и е обхванала цялата страна.

Това се е случило с особено ценното на редки видове пасище в сливенското село Тополчани, заяви Гиргина Даскалова от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Тя посочи, че в началото на месеца при рутинен мониторинг на лалугерови колонии и дневни грабливи птици е установено, че около 30% от пасището е разорано.

Това е станало, докато животните са в зимен сън и така машините при дълбоката оран са нарязали около 5000 екземпляра. Този вид обаче е в основата на хранителната база на 13 вида дневни грабливи птици, които се наблюдават в района. Мястото е уникално – там се срещат например видовете царски и степен орел. Проблемът е, че 90% от царските орли се хранят на Тополчанското поле, обясниха природозащитниците.

При разораването се унищожават обитанията и на други видове, например късопръста чучулига и ориенталско каменарче, които няма къде да се върнат след миграцията, твърдят екоактивистите.

Природозащитниците не са доволни и от реакцията на РИОСВ Стара Загора.

„Разораването на пасища, ливади и степи през последните години засяга много територии, както извън Натура 2000, какъвто е конкретният случай, така и в рамките на зоните. В момента няма ливада или пасище, които да не са застрашени от разораване“, заяви доц. Петър Шурулинков от Сдружение за дива природа "Балкани".

Той посочи, че в зоните Натура 2000 за птиците има забрана за разораване само за пасища, които се водят такива по документи и това е отразено в Картата на възстановената собственост (КВС). Сега по думите му голяма част от пасищата се водят ниви.

Въпреки това екоактивистите настояват, че и в тези ниви защитените видове трябва да бъдат опазвани и това е регламентирано в Закона за защита на биологичното разнообразие. Те твърдят, че не се обръща внимание на унищожаването на видове извън зоните Натура 2000.

Природозащитниците дадоха примери и с унищожаването на други редки видове при земеделските дейности – например около Тутракан, Дервенските възвишения, в сливенското село Злати Войвода, в Сакар и Пазарджишко. В последните две места за пет години са разорани 30% от пасищата, където се изхранва царският орел, заяви Петър Шурулинков.

„Пасищата и степите отличават нашата страна и са предпоставка да имаме по-голямо биоразнообразие от Централна и Западна Европа“, допълни той.

Тома Белев от Асоциация на парковете коментира, че КВС се поддържа със средства от държавния бюджет.

Природозащитниците предлагат с изменение на Закона собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) да се забрани промяната на предназначението на пасища частна собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Тъкмо се зарадвах като прочетох заглавието, че в България може би наистина има истински природозащитници, а не само еко-терористи и видях името на този доказан екорекетьор Тома Белев в публикацията! Явно се е сетил, че като говори по 1000 пъти на ден само за Банско и Цеко Минев, а не споменава далаверите в Пампорово и името на Цеца Секса, ще се разбере, че защитава интересите на Иво Прокопиев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Защо плачеш? -Режа лук. Абе, вие вегетарианците съвсем изтрещехте, бе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
dakl
преди 8 години
Добре би било т.нар. природозащитници да бъдат изпратени в пустинята Сахара , където спокойно ще могат да защищават не само интересите на мултинационалните корпорации, но и незащитените видове на флората и фауната !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още