IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Глосов: Дефицит на кадри в строителството бави изпълнението на европрограми

Нискоквалифицирани кадри застрашават качеството на извършените работи, твърди почетният председател на Камарата на строителите в България

08:41 | 16.02.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Заради сериозен дефицит от квалифицирани и неквалифицирани кадри има опасност от забавяне на проекти по европрограми и по националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради, застрашено е и качеството на изпълнението им. Това заяви в интервю за БТА почетният председател на Камарата на строителите в България Светослав Глосов. 

По думите му в момента, независимо от това, че не е активен строителен сезон, остро се чувства дефицит на кадри. Той допълни, че след няколко месеца този проблем ще се почувства особено остро.

„Всеки, който може да държи мистрията и да лепи топлоизолация, е в санирането. Сега в този сектори работят голям процент неквалифицирани хора. През лятото, когато се очаква да стартират проектите по европейски програми, ще се окаже, че недостигът на кадри ще бъде не по-малко от 30 - 40 на сто“, прогнозира почетният председател на Камарата. 

Глосов отбеляза още, че поради обхвата на Националната програма за саниране на жилищни сгради и многото обекти, започнати наведнъж, при необходимост от 30 - 40 човека на строеж, се оказва, че работят само нискоквалифицирани работници.

Според него това поставя под въпрос качеството на извършените работи, което може да се изрази в използване на неподходящи лепила, неправилен начин на разположение на изолационните плоскости или дюбелиране, а всичко това може да доведе до отлепване на цели фасади, каквито случаи има вече в частни обекти, извън тези по програмата за саниране. 

Камарата на строителите е създала специална фирма, която се занимава с организацията на обучението на кадри. Проблемът обаче е, че всички, които минат през такива курсове и получат сертификат, се насочват в чужбина, разказва Глосов. "Съвместно с германската строителна камара и социалното министерството обучихме безработни младежи, които стажуваха в Германия, получиха и езиково обучение и, от всички, само един човек се върна в България", каза експертът. 

Обучителната програма на камарата стартира миналата година, като над 300 - 400 човека са били обучени по нея. Петдесет на сто от разходите по обучението са от бюджета на Камарата, а другата половина от разходите са за сметка на фирмите или от обучаващия се.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
ivan.ivanov
преди 7 години
Има причина да се отпускат токова пари от държавата за строителни фирми.Лесно се краде.Ако проучите, кои фирми печелят обществените поръчки, няма да се изненадате, че фирмите са близки до управляващите.Лесно се надуват цените, по 5-6 пъти, за извършена дейност. Лесно се добавят допълнителни разходи.При скапан ремонт, ще търсят същите фирми да го оправят, затова качеството на ремонтите ще бъде нищожно.Мафията (управляващи депутати и общински съветници) са го измислили.Ще се нагушат яко на гърба на народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
крас
преди 7 години
КОЙ И КАКВО ДА ПЛАНИРА?Виж пирамидата в САНИРАНЕТО!!КОИ СА ФИРМИТЕ И НА КАКВА ЦЕНА ПЕЧЕЛЯТ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ?!Маржа м/у цената на обществената поръчка и цената на ПОДИЗПЪЛНИТЕЛЯ формира СПЕКУЛАТИВНА ПЕЧАЛБА при която спечелилите търговете фирми захранват превърналите се в ХОЛДИНГИ ПАРТИЙНИ ЦЕНТРАЛИ.НЕЩАТА СА ОТВРАТИТЕЛНИ!Те ще продължават дотогава, докато и последния читав българин не напусне тази територия наречена РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ в кояти има и цар и царско управление.ДЕРЗАЙТЕ ГОСПОДА ПРАВОИМАЩИ. ПАБЕДА БУДЕТ ЗА ВАМИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
крас
преди 7 години
Осъзнахте ли вече, че е дошло време да няма кой да ни погребе.КАКВО САНИРАНЕ , КАКВИ ПЕТ ЛЕ БЕ??ВИЖТЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА В т.н. "НОВО СТРОИТЕЛСТВО"ЛИПСА НА РАБОТНА РЪКА.Захапани и недовършени обекти.СТРОИТЕЛНИ ПИРАМИДИ.СТРОИТЕЛЕН БАЛОН!Той вече гръмна!Ще повлече не само строителни фирми, но и кредитиращи ги БАНКИ.ИДЖЕКЦИИТЕ КОИТО ДЪРЖАВАТА ПРАВИ СЪС САНИРАНЕТО Е НАЛИВАНЕ НА ВОДА В ПЯСЪКОтлагането на строителния апокалипсис не може да продължи вечно. ВЕЧЕ ГО ОСЪЗНАХТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
Дефицита е най-вече от глупост! Няма никакво планиране и розпределение във времето. Днес имаме работа за 100 души, а утре за 10, после за 50. По тоя начин никой не може да задържи нормално ядро и да се търсят по малко допълнително хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
ivan.ivanov
преди 7 години
Нищо НЕ може да задържи, който и да било служител, в България с такива долни работодатели. Питали ли сте се, каква е причината хората да напускат страната? Отговорете на този въпрос и на откриете причините. За да останат хората в България, трябва да отстраните причините, които ги карат да напускат. Аз ще ви дам жокери.Некоректни работодатели - НЕ плащат осигуровки или НЕ осигуряват на реална заплата, не спазват трудовото законодателство, карат служителите да работят в извънработно време, но не им плащат за това.Ниски заплати - компаниите правят огромни печалби на гърба на своите служители, но на дават достойни заплати, които да помогнат на хората да живеят нормално и да се грижат за своите семейства.Наработеща съдебна система и корупция - дори и да тръгнеш да си търсиш правата, съдейки некоректен работодател, то никога няма да спечелиш.Кажи ми, има ли смисъл да останеш и да работиш в България, след като няма бъдеще за теб и твоето семейство?Трябва да си луд мазохист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
melon
преди 7 години
Трябва обучението да е срещу задължение да се работи в страната. Дефицитът е огромен в тази сфера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още