IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санирането на жилища по националната програма скоро няма да е 100% безвъзмездно

Ако програмата продължи след 2 г., собствениците ще покриват 15 - 20% от разходите за обновяване на панелните блокове

15:26 | 16.06.16 г. 5
<p>
	Посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан и зам.-министър Николай Нанков на семинара за енергийна ефективност. <em>Снимка: Организаторите на конкурса</em></p>

Посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан и зам.-министър Николай Нанков на семинара за енергийна ефективност. Снимка: Организаторите на конкурса

Националната програма за саниране ще продължи да действа и в бъдеще, но ремонтът на панелните блокове няма да е 100% безвъзмезден за собствениците, както сега. Това стана ясно на семинар за подобряване на енергийната ефективност на обществените и жилищните сгради, проведен във Френския културен център.

Вероятно собствениците ще участват с 15 – 20% от стойността на строителството, каза зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Националната програма заработи с първоначален ресурс 1 млрд. лв., припомни той. По думите му тя е стимулирала културата на сдружаване в обществото. В бъдеще обаче, ако програмата продължи, ще се търси нов нов подход със съфинансиране и самоучастие на собствениците, съобщи Нанков.

Така програмата след две години ще се преобразува във финансов механизъм, допълни Гергана Благиева, експерт в дирекция „Жилищна политика“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

За социално слабите собственици на апартаменти ще се търси вариант, така че да бъдат покрити 90% от разходите им. Ще се разработват и инструменти за отпускане на нисколихвени кредити, но това ще стане, ако бъдат осигурени средства програмата да продължи.

В момента по програмата са завършени строителните дейности по обновяването на 27 блока в цялата страна. Като цяло най-активни по програмата са общините в Южна България, а най-напреднали са проектите в Хасково, Благоевград, Бургас и Пловдив.

Започнали са обследванията по 1 400 блока, каза Нанков.

Той допълни, че регистрираните сдружения на собствениците са 3 700 – в пъти повече от бюджета на програмата, затова ще се търсят източници за още 1 млрд. лв., с които програмата на продължи.

Тъй като по оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 бяха санирани 156 блока, но 137 останаха на етап проектиране, сега строителните дейности по санирането продължават с ресурс от националната програма, допълни зам.-министърът.

Днешният семинар се провежда в рамките на конкурса Екообщина, организиран от посолството на Франция и други институции. Конкурсът е отворен за участието на всички общини. Те трябва да попълнят технически въпросници до 30 юни, които ще бъдат оценени от експертно жури.

Общините победители ще бъдат обявени и наградени през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
VIK88
преди 7 години
"Санирането на жилища по националната програма скоро няма да е 100% безвъзмездно"Т'ва не е добре !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivan.r
преди 7 години
Грам съмнение няма в мен, тва което казваш си е баш тъй. Тия бабишкери разсипаха държавата, гласуват за кости лости, гласуват за серегей, гласуват за бокоглу и симеон две (син на борис три). Гонят някаква економиь + че са прилапали някой друг фондец. На 50-50 хората не се навиха от идиотия, на 80-20 не се навиха, на 100-0 някои пак не са съгласни (смех) *** аз сериозно ти казвам, ако не ги оправят тия сгради ще има изселени, от там протести и тн.Ние тука ако знаеш какъв цирк имахме, нови блокове, баба реститутка хванала 5 апартамента на зелено като дала земята си на строител. 5 години няма асфалтирана улица, събираме по 200 лв на апартамент да си я асфалтираме (50 % от стойността), строител на съседния блок ще даде другите 50 %. за 800 лв прееба проекта, държи апартаменти за над 500 к. Така че и аз не роня за бабите много-много, просто ще гласуват за бесепето иначе. Пък и по-добре трансфер в простите българи, отколкото в ***, както е практиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 7 години
стига не стига, заради червените бабишкери 2млн се изнесоха ... така че такъв аргумент не важи ... пък и нали уж Бокси беше десен, кво дясно виждаш с държавни пари да се ремонтира частна собственост.бабишкерите уж нямат пари, а през ден някоя пищи че измамници са и взели 10К, вече не ми е жал за тях ... част от вината е точно тяхна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Ivan.r
преди 7 години
Аре стига са, тия червените бабишкери ако не им санираш бараките утре ще писнат, че няма къде да живеят, щото сградите трябва да се вадят от експлоатация(или трябва скъп ремонт).Плюс това си е добра спекулацийка с провинциални несофийски имоти, инвестираш в блок, в който хората не са *** и до година почва саниране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 7 години
безплатно е било за хората с имоти, другите са дискриминирани ... въпреки че е частично финансирано с техните данъци също...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още