IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се нов собственик на Парк Мол Стара Загора

Проблемите на търговския център се задълбочиха с годините заради засилената конкуренция в града и свитото потребление

11:04 | 13.08.14 г. 1
Търси се нов собственик на Парк Мол Стара Загора

Парк Мол Стара Загора – първият модерен търговски център в града, усилено си търси нов собственик. След като първият търг за мола, който беше през юли, се провали, частен съдебен изпълнител е обявил нов търг. Обявлението е публикувано на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Цената е малко под 24,5 млн. лева без ДДС. При първия опит за продажба беше обявена цена от малко над 32 млн. лева.

Процедурата за продажба на търговския център е стартирана по искане на УниКредит Булбанк заради просрочен кредит. Банката пое контрола върху търговския център преди няколко месеца.

Заинтересованите купувачи могат да подават оферти до 18 август. За участие в търга може да не внасят задатък. Може да се стигне и до търг с явно наддаване, ако някой от кандидатите в деня на отварянето на офертите и при обявяването на купувача предложи със 100 хил. лева по-висока цена.

Силна конкуренция на пазара на търговски площи в Стара Загора

Парк Мол отвори врати в края на 2008 г., точно преди кризата. Инвестицията е на собствениците на “Александра груп” и е на стойност 25 млн. евро, според информация за инвеститора на сайта на търговския център. Молът е разположен на 30 хил. кв. м разгъната застроена площ, от които 20 хил. кв. м търговска площ. В него отвори врати и първото модерно кино в региона.

Интересът към търговския център първоначално беше изключително висок, защото това беше първият мол в региона. Заради кризата, която сви покупателната способност на населението обаче, както и новооткритите мол Galleria и Сити Мол на Carrefour, които изостриха конкуренцията на свития пазар, интересът отслабна.

Постепенно наемателите започнаха да се оттеглят от търговския център. Mango и Sprider, които имаха магазини в мола, излязоха, защото напуснаха пазара по принцип. Mango се завръща в България, като влиза директно на пазара, но предстои да видим дали ще открие отново магазин в града и каква локация ще избере.

Стигна се и до предлагането на мол екскурзии в по-малките общини в региона, като за покупка над определена сума клиентите получаваха подаръци.

През последните месеци тече активно препозициониране на пазара на търговски центрове в България като цяло заради засиленото предлагане на търговски площи. Страната ни привлече и първия опортюнистичен инвеститор в този сегмент от пазара на бизнес имоти - Revetas Capital купи първия мол в страната - Сити Център София, и обяви, че планира и други инвестиции в страната.

По принцип на пазара у нас има потенциал и за други подобни сделки, тъй като има привлекателни активи на доста атрактивни цени. Въпросът е в потенциала им за развитие и вдъхването на нов живот на един ограничен пазар, какъвто е Стара Загора.

Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Търсене на собственик.... Това не звучи изобщо добре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още