IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уволниха главния архитект на столичния район „Младост“ заради проекта „Гранд Каньон“

Според кмета на района главният архитект е подписала разрешителното за строеж на проекта под натиска на главния архитект на София Здравко Здравков

16:51 | 01.03.17 г. 4
<p>
	Кметът на столичния район &quot;Младост&quot; Десислава Иванчева. <em>Снимка: БТА</em></p>

Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Снимка: БТА

Кметът на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева е уволнила главния архитект на района Весела Тасева заради подписано от Тасева разрешение за строеж на мега проекта "Гранд Каньон" на турската компания „Гаранти Коза“. Това стана ясно на пресконференция на Иванчева, предава БТА.

Иванчева обясни, че Тасева е подписала разрешителното за проекта въпреки несъгласието на ръководството на района, като се е поддала на натиск на главния архитект на София Здравко Здравков. Лицето, което се поддава на натиск и не се съобразява с идеята и каузата на живущите в "Младост", е освободено, посочи Иванчева.

Ивета Вутева от администрацията на "Младост" посочи, че такъв мега проект е в ресора на главния архитект на Столичната община Здравко Здравков, а е бил прехвърлен в районната администрация на "Младост", което не е от неговата юрисдикция. От община "Младост" са върнали проекта по компетентност на главния архитект на Столичната община, като са посочили, че не разполагат с такъв капацитет от архитекти и инженери, за да могат да излязат с решение. В четвъртък миналата седмица обаче проектът отново е върнат в район "Младост" за издаване на разрешително за строежа.

Натискът е голям, коментира Ивета Вутева и попита след като всички специалисти в Столичната община са съгласували проекта и той е подписан, на базата на какво не е издадено и разрешителното и защо топката се прехвърля в район "Младост".

Подложена на този натиск, арх. Тасева на следващия ден е издала разрешително за строеж без знанието на кмета на "Младост", посочи Вутева. Тя коментира, че проектът не е лош, но мястото му не е в "средата" на "Младост". Проблемът с пътната инфраструктура, ВиК и електрозахранването е много сериозен в "Младост" и никой не си дава сметка, че постоянното даване на разрешение за такива строежи влошава обстановката в квартала и начина ни на живот, посочи Вутева.

Биляна Петрова, зам.-кмет на "Младост" по образованието и социалните дейности, отбеляза, че през миналата година са издадени над 120 разрешителни за строеж в района. От строежите около половината не са започнали.

Тя отбеляза, че в квартала има 19 детски градини, като се строи една нова, а училищата са 10. По изчисления на община "Младост" на всеки 100 нови апартамента в детските градини в квартала ще са необходими 12 места, а в училищата - 16. Петрова отбеляза необходимостта за планиране на местата в детски градини и училища, преди да се дават разрешителни за строеж, за да могат децата от "Младост" да учат в квартала си.

Нина Иванова, живуща в район "Младост", изтъкна необходимостта от търсене на позицията на гражданите при реализирането на подобни инвестиционни проекти. Иванова отбеляза, че не е направено реално обществено обсъждане по проекта "Гранд Каньон" и коментира, че никой не се интересува от мнението на гражданите, а те искат да участват с предложения и дискусии.

Иванчева коментира също така, че район „Младост“ би могъл да се превърне в град, който да се издържа от таксите за издаване на разрешителни за строеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
Ivel
преди 7 години
Щото са прости, хората бягат от големите шумни, мръсни лумпенски градове а тия зорлем се гъчкат. От друга страна ги разбирам, това си е бузнес, потока от мякъщи разни там стара, нова загора, няма да спре скоро. Що пък да не ги издоят, тъе сами се навират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Ivel
преди 7 години
Щото са прости, хората бягат от големите шумни, мръсни лумпенски градове а тия зорлем се гъчкат. От друга страна ги разбирам, това си е бузнес, потока от мякъщи разни там стара, нова загора, няма да спре скоро. Що пък да не ги издоят, тъе сами се навират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
melon
преди 7 години
Абе не мога да разбера този ганьовски манталитет! Софийското поле е голямо. Места бол. Защо се тъпче всичкото строеж едно връз друго!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още