IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Самоков, Благоевград и Семково ще има информационни центрове за парк "Рила"

Започва строителството на първия от тях

18:10 | 24.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: rilanationalpark.bg</em></p>

Снимка: rilanationalpark.bg

Дирекцията на Национален парк "Рила" започва изграждането на посетителски информационен център в град Самоков, съобщиха от парковата дирекция в Благоевград.

Строителството е част от проект за развитие на посетителската инфраструктура в защитената територия, финансиран чрез оперативната програма "Околна среда“ 2007-2013 г.

Освен в Самоков, предстои изграждането на още два посетителски и информационни центъра - в Благоевград и в Семково, допълниха от дирекцията на националния парк.

Общата стойност на проекта е над 17,6 млн. лева. Средствата от Европейския фонд за регионално развитие са в размер на около 14,968 млн. лева, а около 2,641 млн. лв. е националното съфинансиране. Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е до 31 декември 2015 г.

Стартът на строителството на новия посетителски информационен център в Самоков ще бъде даден утре на бул. "Искър" 62 в планинския град. 

Предвижда се центърът да бъде разположен на възлово място, свързано с основните потоци от туристи към защитената територия. Сградата ще е със застроена площ от 350 кв. м, на терен от 500 кв. м. Ролята на центъра ще е да информира посетителите за природните ценности на Национален парк "Рила" и да дава полезна информация за маршрутите, местата за отдих и правилата за туризъм в защитената територия, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още