IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диана Йорданова: Финансирането на БАН трябва да разчита на проекти

Научните институти трябва да са практически обърнати към бизнеса, препоръча депутатът от ГЕРБ

15:41 | 02.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

БАН трябва да разчита повече на финансиране по проекти – това е начинът за развитие на модерна наука не само в България, но и в световен мащаб, заяви народният представител на ГЕРБ Диана Йорданова в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Реформата в БАН е твърде закъсняла, но е крайно време да започне да се случва, защото нашата политика не означава наливане на допълнителни средства в нереформирани сектори“, посочи Йорданова.

По думите ѝ има институти в БАН, които работят на проектен принцип, печелят проекти навън и успяват да се издържат достатъчно добре.

Йорданова подчерта, че науката е един от малкото сектори, към които се наблюдава толкова сериозно внимание, като напомни, че тази година са отпуснати 5 млн. лева повече средства от бюджета, а по ОП „Наука и интелигентен растеж“ има заделени 560 млн. лева.

„Научните институти трябва да станат практически обърнати към бизнеса, което влияе косвено на държавата и икономиката като цяло“, коментира още тя.

На въпрос дали прегласуването на бюджета на БАН не изпраща лош сигнал, тя е категорична, че Бюджет 2017 е реален и гарантира повече средства в реформирани сектори, както и повече средства за работни заплати в доста секторни политики.

„Това е бюджет, който не задължава което и да е следващо правителство с неразплатени задължения“, каза още Йорданова.

Според нея „реформата означава преминаване на проектен принцип, преструктуриране вътре в самите институти, за да може БАН да затвърди мястото си“.

Депутатът от ГЕРБ не поиска да конкретизира кои са тези институти, но посочи, че младите учени хора в БАН са твърде малко.

По какъв начин се стигна до прегласуване на бюджета на БАН, разказано от Диана Йорданова, вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
tonitov
преди 7 години
Тия освен за стаж, друго нищо не творят. Социалистическата посредственост продължава да ражда посредственост и не представлява интерес за бизнеса. Да преминат на самоиздръжка, но с достатъчен бюджет за консумативи и апаратура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още