IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара обмисля референдум за смъртното наказание

До петък в Турция са били задържани 18 044 лица, заподозрени във връзка с движението на проповедника Фетуллах Гюлен

22:14 | 29.07.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В дебата за евентуалното възстановяване на смъртното наказание в Турция властите в Анкара очевидно обмислят и допитване до народа.

Външният министър на страната Мевлут Чавушоглу заяви, че настояване за подобно наказание идвало от хиляди привърженици на управляващата партия. Въпреки това едно подобно решение не бивало да е прибързано, казва той пред германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Може би решението ще бъде взето чрез референдум“, добавя Чавушоглу.  

За да се организира обаче референдум по тази тема трябва да бъде променена конституцията на страната. За тази цел са нужни 330 от общо 550 гласа в парламента. Управляващата AKP има „само“ 317 гласа, но ултранационалистическата MHP, която има 40 депутата, вече декларира подкрепата си. „Ние получаваме хиляди SMS и Tweet-а, в които ни казват, че ако не върнем смъртното наказание, вече няма да гласуват за нас“, казва още Чавушоглу. 

Същевременно турският външен министър се опълчи срещу сериозната критика от страна на Европа.

„ЕС не разполага с правото да ни поучава по този въпрос", казва той пред FAZ. Това „няма да доведе до нищо добро". Също така било погрешно да се вменява на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че е популист по тази тема. Той не се влияел от поучения. „Хората го обичат", каза Чавушоглу. „След последните събития процентът на одобрение скочи до 70 процента".

Припомняме, че ЕС вече обяви, че ще прекрати преговорите за присъединяване с Турция, ако Анкара въведе отново смъртното наказание.

Междувременно стана ясно, че до петък в Турция са били задържани 18 044 заподозрени във връзка с движението на проповедника Фетуллах Гюлен лица. За 9677 от тях има заповеди за постоянен арест, обяви вътрешният министър Ефкан Ала пред държаният ТВ канал TRT. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
цитат : "Особено забавна бе цялата бъркотия около Едуард Сноудън. САЩ настояха той да бъде екстрадиран. Руснаците отвърнаха: Не, конституцията ни го забранява. Тогава, забележете, някои гласове от Запада настояха Русия да промени конституцията си! Отговорът, който те получиха, не се нуждае от превод: Ха-ха-ха-ха-ха!"===цитат: "Припомняме, че ЕС вече обяви, че ще прекрати преговорите за присъединяване с Турция, ако Анкара въведе отново смъртното наказание."===Все западни ценности.... :)... конституциите се променят само по тяхно нареждане. Ако не ...лошо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
цитат : "Особено забавна бе цялата бъркотия около Едуард Сноудън. САЩ настояха той да бъде екстрадиран. Руснаците отвърнаха: Не, конституцията ни го забранява. Тогава, забележете, някои гласове от Запада настояха Русия да промени конституцията си! Отговорът, който те получиха, не се нуждае от превод: Ха-ха-ха-ха-ха!"===цитат: "Припомняме, че ЕС вече обяви, че ще прекрати преговорите за присъединяване с Турция, ако Анкара въведе отново смъртното наказание."===Все западни ценности.... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 7 години
Варианти винаги ще се намерят.Царете на цветните революции имат богат опит и арсенал. Напр. спретва се кюрдски проблем - кюрдите са къде 20-30 милиона, а цяла Турция е 75!! Едно разпарчедосване по сирийски сценарий ше направи обстановката много интересна...Верно е, че Турция няма петрол, заради който да си струва да се правят цветни революции обаче,нито говори руски като Украйна...Доста вероятно е да се приклекне и да се удовлетвори жаждата на Ердоаня за власт, само и само да застане против Русия. Никой няма изгода в момента от разпокъсване на Турция...Ама дългът на онова место мина 20 трилиона...Само широкомащабна война вече е в състояние да нулира тая олигофрения...Та може и да си прав - предстоят интересни случки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Чакаме да видим, деспот в НАТО :]Интересно ми е, ако случайно стане тъй, че ги изгонят от НАТО, какво ще стане с Турция? Ще спретнат ли диктатороненавистниците от НАТО една военна операцийка, ей тъй за да свалят поредния неудобен диктатор? Щото ходят слухове, че тоя взел да се сближава с Оня, като си бил платил за прегрешенията :D Пък и в крайна сметка Кипър може да се позоват там на нейнам си кой член и няма мърдане :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
В задния двор е още по кофти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Eon
преди 7 години
Простотията съвсем е завладяла този сайт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Курсове ли провеждаш...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
power grid
преди 7 години
Няма да ги таковаш щото стават повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Ако турците си го харесват Ердогана , да му се радват ! Да прави каквото ще само да спира мангальора !Абе що не беше диктатор и деспот като свалиха руския самолет и "демократичният" свят потриваше ръце в очакване на дългоочакваната война ?!Сега стана диктатор ...да ви *** и критериите и ценностите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още