IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атинската фондова борса изпраща една от най-тежките си години от 2009 г.

Влияние върху търговията оказаха политическата нестабилност, затворените банки и изтеглянето на чужди инвеститори

09:47 | 25.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Атинската фондова борса изпраща една от най-тежките си години от 2009 г.

Атинската фондова борса е една от най-зле представящите се през 2015 година сред 90 световни борсови пазари по света, съобщава гръцкото издание "Катимерини". Годишният спад ще бъде в рамките на 25%, което е най-лошият резултат от 2009 година насам.

"Катимерини" отбелязва, че остават още четири работни дни за борсата в Атина (на 31 декември търговията ще бъде отворена до 15 часа), но едва ли загубите ще бъдат наваксани.

През 2009 година Гърция навлезе в най-тежката си рецесия в модерната си история. През тази година допълнителен натиск върху представянето на фондовата борса донесоха още и политическата нестабилност в страната и капиталовият контрол. Това донесе до значителни загуби в портфейлите на инвеститорите - вътрешни и особено за чуждите.

Първоначалните данни показват, че за 11 месеца (от януари до ноември) чуждите инвестиции в страната са с 360 млн. евро по-малко спрямо същия период на миналата година. 

Капиталовият контрол доведе до срив на акциите в банковия сектор, допълва изданието. Допълнително и търговията на борсата беше затворена за 25 сесии.

Водещият индекс на Атинската фондова борса започна 2015 година със стойност от 826,18 пункта и пазарна капитализация на компаниите от 53,41 млрд. евро. На 3 август, когато беше отчетен най-големия еднодневен спад на борсата (от над 16%) стойността на ASE падна до 668,06 пункта и капитализация от 40,59 млрд. евро.

Най-значимият дневен ръст пък беше записан в началото на годината - на 3 февруари и беше в рамките на 11,27%. Тогава стойността на водещият индекс на борсата затвори на ниво от 840,57 пункта, а пазарната капитализация на компаниите - 50,3 млрд. евро.

Тогава пазарите реагираха на обещанията на новото правителство на Сириза, че страната ще прекрати преговорите с кредитори за нови финансирания. "Историята обаче показа, че страната стигна на крачка от напускането на еврозоната", посочва още "Катимерини".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още