IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус изплати дълга си към "Газпром"

Русия и Беларус са постигнали решения, които удовлетворяват и двете страни по цената на газа и доставките на петрол

17:51 | 13.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Беларус изплати просрочения си дълг към "Газпром" за доставки на синьо гориво през 2016 - 2017 година в пълен обем от 726,2 милиона долара, се посочва в съобщение на руския газов холдинг, цитиран от ТАСС.

"Беларуската страна погаси в пълен обем просрочените си задължения на стойност 726,2 милиона долара към "Газпром" за доставки на руско синьо горива през 2016 - 2017 година", се посочва в комюнике на компанията.

По-рано днес премиерът на Русия Дмитрий Медведев съобщи, че Русия и Беларус са постигнали решения, които удовлетворяват и двете страни по цената на газа и доставките на петрол.

Руското правителство одобри днес протокол за изменения в споразумението от 2011 година между правителствата на Русия и Беларус за формирането на цените при доставката на природен газ за Беларус и транспортирането по газопроводите на беларуска територия.

По думите на Медведев протоколът определя реда на формирането на цените за Беларус за периода до 31 декември 2019 година и предвижда да се подготви до 1 януари 2018 година предложение по програмата за формиране на общ пазар на газа за евразийския икономически съюз към 2025 година.

По-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи, че до края на годината Беларус ще плаща за руския газ по 130 долара за 1000 куб. метра.

От началото на 2016 година Беларус водеше преговори с Русия за намаляване на цените на газа. Минск настояваше за цена от 73 долара на 1000 кубични метра вместо действащата от 132 долара. В отговор на недоплатените от Беларус над 700 млн. долара за доставения от Русия газ Москва намали доставките на безмитен петрол в Беларус.

На 3 април след разговори между президентите на Русия и Беларус бе обявено, че петролно-газовият спор, продължил над година, е уреден. Според договореностите Беларус трябваше да издължи плащания към "Газпром" за над 700 долара, а в отговор Русия - да увеличи безмитните доставки на петрол от 18 млн. на 24 млн. тона и да даде намаление на цената на газа от 2018 г. Постигнато бе и споразумение към 1 януари 2018 година Беларус и Русия да разработят правила за единен газов пазар.

Споразумението между Русия и Беларус не предвижда реекспорт на петрол, заяви пред журналисти руският вицепремиер Аркадий Дворкович, цитиран от ТАСС и БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още