IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Украйна е спаднал с 15% годишно през последното тримесечие

Това е най-големото свиванене на икономиката от над пет години насам

11:23 | 17.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БВП на Украйна е спаднал с 15% годишно през последното тримесечие

Най-лошата рецесия на Украйна от 2009 г. насам се е задълбочила през последното тримесечие, подчертавайки предизвикателство пред страната след осигуряването на разширената спасителна програма на стойност 17,5 млрд. долара и договарянето на примирие във войната, която разрушава индустриалната й база, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт е спаднал по предварителни данни с 15,2% на годишна база за тримесечието - най-много от повече от пет години. Очакванията на икономисти, запитани от агенцията, бяха за спад от 13,4%. През третото тримесечие на миналата година спадът бе 5,3% годишно. 

На тримесечна сезонно изгладена база БВП се понижава с 3,8% през четвъртото тримесечие на 2014. Данните изключват Кримския полуостров, който бе анексиран от Русия през март, както и области, където военните операции са в ход, отбелязва местната статистика. 

Десетте месеца на сражения дадоха на проруските бунтовници контрол над най-източните райони на Украйна, които генерираха почти една четвърт от индустриалното производство в началото на миналата година. Прекратяване на огъня влезе в сила от неделя, ден след като Украйна разшири спасителната помощ от Международния валутен фонд.

Боевете унищожиха пътища и друга инфраструктура в регионите на Донецк и Луганск, където са по-голямата част от стоманодобивните заводи и въглищните мини в Украйна. Индустриалното производство се сви с 16,8% през последните три месеца на 2014 година.

Икономиката, която правителството прогнозира, че ще се свие с 5,5% тази година, може да се върне към растеж едва през 2016 г., според премиера Арсений Яценюк. Гривната, която се срина с 67 процента през изминалата година, вчера поевтиня с 1,2% до 26,4 за долар. 

В края на миналата седмица Fitch понижи рейтинга на Украйна до СС, като заяви, че някакъв вид фалит изглежда вероятен. Агенцията отбеляза, че спасителната програма на Международния валутен фонд ще помогне за финансирането на страната, но преструктурирането на външен дълг към частни кредитори изглежда възможно.

Всичко за кризата в Украйна

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
Achtung
преди 9 години
Вземат ли за база на БВП от миналата година Крим и Донбас или това понижение от 15% е само за останалите украински територии? Вече почвам да се съмнявам, че обещаните 40 милиарда долара за следващите 4 години + сегашните договорени над 20 милиарда ще стигнат. За разлика от гърците, украинците нямат нищо зад гърба си и ако продължават така не финансова помощ ще им трябва, а хуманитарни помощи с храна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още