IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Турция няма да позволи „персийския експанзионизъм“

Турският президент подчерта обаче, че проблемите в Ирак няма как да се разрешат без участието на Иран

11:34 | 17.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната няма да позволи „персийския експанзионизъм“ на Иран в Близкия изток, макар че признава ролята и сътрудничеството му при разрешаването на проблемите в Ирак и в Сирия, пише Hurriyet, цитиран от Агенция Фокус.

„Дали Сирия е театър на иранския религиозен експанзионизъм? Да. Дали Ирак също е театър? Да", заяви Ердоган. "Смятам обаче, че това е по-скоро персийски експанзионизъм, отколкото религиозен. Не го одобрявам този персийски експанзионизъм“.

Турция отдавна критикува Иран за политиката му в Близкия изток, въпреки че продължава да си сътрудничи с Техеран по редица регионални въпроси.

Ердоган посочи, че Турция и Иран, заедно с Русия действат заедно в Сирия чрез процеса от Астана.

Той подчерта, че проблемите в Ирак няма как да се разрешат без участието на Иран и че изключването му от усилията за справянето с гражданската война в Сирия няма да служи в ничий интерес.

Турският президент призова САЩ и Саудитска Арабия да се присъединят към процеса от Астана, създал механизъм за следене на примирието в Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Той Ердоган не може да позволи свобода и демокрация за половината от собственото си население тръгнал на всички да се репчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още