IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия и Естония обвиниха Русия в нарушаване на въздушното им пространство

Руското министерство на отбраната потвърди, че е проведена планирана тренировъчна мисия над международните води във Финския залив, но самолетът не се е отклонил

20:05 | 07.10.16 г. 6
<p>
	Су-27. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Су-27. Снимка: Ройтерс

Финландия и Естония обвиниха днес Русия в нарушаване на въздушното им пространство, предаде Франс прес.
Агенцията отбелязва, че това е станало в деня, когато представители на северните и балтийските страни в областта на отбраната се срещнаха със заместник-министъра на отбраната на САЩ Робърт Уърк, за да обсъдят сигурността.

"Руски изтребител Су-27 наруши въздушното пространство на Естония. Руският посланик е призован в министерството на външните работи", съобщи постоянното представителство на Естония в НАТО, предава БТА.

Финландският министър на отбраната Юси Нинистьо съобщи за две нарушения на въздушното пространство на страната му за 24 часа, което определи като "несъмнено извънредно събитие”.

Русия отрече нейни самолети да са извършвали нарушения. 

Руското министерство на отбраната признава, че самолет Су-27 наистина е провеждал планирана тренировъчна мисия над международните води във Финския залив на 6 октомври 2016 г. Ведомството обаче твърди, че самолетът не се е отклонявал от плана на полета.

Предполагаемите нарушения са извършени в момент, когато Робърт Уърк се намира в Хелзинки. "Мога да кажа само, че това става правило, а не изключение", заяви американският заместник-министър на отбраната. Той отказа да коментира спекулациите, че нарушенията са свързани с посещението му.

Всички балтийски и северни страни, с изключение на Швеция и Финландия, са членки на НАТО, отбелязва АФП. През последните години обаче Стокхолм и Хелзинки също засилиха военното си сътрудничество с организацията. 

И двете страни спазват военен неутралитет. Всяка от тях обмисля възможността за присъединяване към НАТО, но Русия отправя предупреждения, за да ги разубеди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 9
0pk
преди 7 години
Абе вчера май един су прелетя над нас и май го пилотираше лично путин, напишете статия и по този случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
каун
преди 7 години
Догодина над Брюксел :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
DutyFree
преди 7 години
Хм.. Тоя Шутин, шатажира цяла ЕВРОПА С НИЩО, НИТО ПАРИ ИМА, НИТО НИЩО, НО УВИ, ЧЕРВЕНИЯ ХИТЛЕР Е РЕАЛНОСТ, ИСКА ДА ДЕСТАБИЛИЗИРА ЦЯЛА ЕВРОПА.. АНАРХИЯ И КАКВИ ЛИ НЕ ОЩЕ ФАШИСТКИ ГЛУПОСТИ!!! КАКЪВ И ОТ КЪДЕ СЕ РОДИ ТОВА ЧЕРВЕНО ЧУДОВИЩЕ БОЛНО И МАЗНО!!???? ЦИРК ЧЕРВЕН ЦИРК, ЧЕ ТУКА 80 5О Т НАСЕЛЕНИЕТО ПРОДАЖНО И ЧЕРВЕНО, МАФИЯТА И СТАТУКВОТО ЧЕРВЕНИ, НЯМА ЕВРОПА И НЯМА РАЗВИТИЕ ЗА ВАС.... ЧЕРВЕНИ БЪДНИНИ НИ ОЧАКВАТ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още