Централна и Източна Европа

Гърците отново теглят засилено пари от банките

Гражданите не вярват на финансовите институции и крият спестяванията в домовете си

Гърците отново теглят засилено пари от банките

Снимка: Ройтерс

От началото на годината до средата на февруари гръцките граждани са изтеглили 2,7 млрд. евро от банковите си сметки, предава DPA.

Причината са новите дискусии в страната и чужбина за възможно излизане на Гърция от еврозоната на фона на липсата на решение за финансирането на Атина. Банковите вложения на гърците са спаднали от 131,8 млрд. евро в края на февруари до 129,09 млрд. евро в средата на февруари.

Много хора държат спестяванията си в сандъци, сейфове или под матраците, става ясно от информация от средите на Асоциацията на гръцките банки, която бе публикувана в петък в гръцката преса.

Гърция се бори от години с високия си държавен дълг. През лятото отново предстои изплащане на няколко десетки милиарда евро. Без финансовата подкрепа на партньрите си обаче страната е застрашена от несъстоятелност.

Междувременно стана ясно, че кредиторите на страната са предложили държавната енергийна компания PPC да продаде 40% от своите централи на лигнитни въглища и водноелектрически централи. Процесът трябва да приключи до юли 2018 година. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Коментари (6)

1
 
4
 
6
преди 1 месец
Цитат на деня " Без участието на М В Ф в спасителната програма за Гърция тази страна ще фалира И със участието на М В Ф Гърция пак ще фалира Просто ще отложи фалита Може би най прав е Волфган Шоибле - които казва че наи добре за гърция е да фалира и да почне на чисто Със стандарт колкото Румъния Полша литва и да започне състезанието в една линия с тях Може би след 10 години отново ще бъде водеща икономика в Югоизточна Европа Но преди това ги чакат -кръв пот и сълзи И колкото по вече отлагат това кръвта потта и съззите ще стават по -вече
0
 
2
 
5
Ivan.r до: majnata
преди 1 месец
Няма профилна снимка
смятай, преди 5 години спестяванията им са били 250 млрд евра - 10 пъти нашите.
1
 
12
 
4
majnata до: Ivan.r
преди 1 месец
Шанса на гърците да прееват системата е само тоя ...що евро пуснат швабите , веднагически да се тегли и копа у градината !
3
 
6
 
3
Ivan.r до: Perun
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Греците имат близо 4 пъти повече пари в банките от нас. Тъжно.
2
 
14
 
2
majnata до: Perun
преди 1 месец
Кеша под дюшека е смърт за банкера !

Още от Централна и Източна Европа
Турция разедини аграрния сектор в Русия