IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И четирите системни банки на Гърция увеличиха капитала си

Piraeus обаче може да има нужда от още пари, а в началото на следващата седмица Еврогрупата ще реши да отпусне ли 2 млрд. евро на Атина

15:09 | 21.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И четирите системни банки на Гърция увеличиха капитала си

И четирите системни банки в Гърция - Apha Bank, National Bank of Greece, Piraeus Bank и Eurobank, успешно са приключили операциите по увеличение на капитала си. Така те ще могат да останат в частни ръце, "далеч от хватката на Гръцкия финансов стабилизационен фонд" (HFSF), отбелязва англоезичното издание на "Катимерини".

Последната банка, която приключи операцията по увеличаване на капитала си беше Piraeus, която затвори процедурата в петък. Според източници на изданието  банката е набрала оферти от инвеститори на обща стойност 1,34 млрд. евро, тоест над първоначалните планове.

Банката ще получи и 3,3 млрд. евро от HFSF, с които ще покрие нуждите, произтичащи от неблагоприятните сценарии в стрес теста на Европейската централна банка (ЕЦБ).

По-рано през седмицата и другите три ключови за банковата система на Гърция банки успяха да приключат операциите за увеличаване на капитала си.

Междувременно работната група на Еврогрупата, която трябваше да анализира напредъка на Гърция по реформите, потвърди, че нужните мерки вече са изпълнени. Това означава, че финансовите министри на еврозоната ще могат да одобрят отпускането на 2 млрд. евро на Атина. Това е следващото плащане от първия транш на третата спасителна програма за южната ни съседка.

Допълнително Гърция ще получи и 10 млрд. евро за рекапитализацията на банките си. Заседанието на Еврогрупата ще се проведе на 23 ноември.

След гласуването на пакет от реформи в четвъртък до края на годината Гърция не трябва да готви нови промени, искани от кредиторите. Нагласите от времето преди предсрочните избори през септември обаче бяха, че Атина сега ще се готви за предоговаряне на дълговете си.

Още за дълговата криза в Гърция можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
При запазване на сегашната сгрешена европейска парична система и 100 милиарда евро да дадат на гръцките банки за рекапитализация не могат да ги спасят от развиваща се лошотия.Мнозина очакват Европейската централна банка да е спасител от актуални злини за гръцки банки. Те са със заблуда. ЕЦБ не може да предотврати тези злини, защото причината не е в нейна компетентност.За обществен просперитет е необходима подобрявана европейска парична реформа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още