IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калмарите донесоха инфлация в Гърция

След 33 поредни месеца цените в страната за първи път отново растат, но главно заради повишено ДДС за редица храни

17:36 | 13.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След 33 поредни месеца цените в Гърция за първи път отново растат - индикация, че застрашената от фалит страна се отдръпва от дефлацията и съживява икономиката си. Както съобщава гръцката статистическа агенция Elstat в сряда, потребителските цени през декември са се увеличили спрямо същия период на миналата година с 0,4%.

Колко дълбоко в дефлационния капан е паднала гръцката икономика, показват годишните данни. Според тях потребителските цени през 2015 г. са били средно с 1,1% по-ниски на годишна база, след спад от 1,4% през 2014 г.

Дефлацията се смята за една от най-големите заплахи за икономиките: потребители и предприятия се сдържат предвид спада в цените от разходи и инвестиции, което натиска надолу икономическото производство и може да доведе до нов спад на цените. На свой ред силното покачване на цените се счита за индикация за положителна конюнктура.

Въпреки това за гръцките потребители има и един сериозен недостатък: увеличението на цените се дължи основно на увеличаване на данъците. Например ДДС бе вдигнат през годината за много продукти. „Увеличението на цените почти изцяло се дължи на по-високи косвени данъци", каза Илиас Лекос, главен икономист на гръцката банка Пиреос, цитиран от Bloomberg. Увеличаването на данъците сега се отразява постепенно и в данните за инфлацията. 

През юли миналата година в сила влезе увеличеният ДДС в Гърция. При това обаче има редица особености. За пресни калмари, охладени или замразени, данъкът е от 13 процента. Но за сушени, осолени или пушени калмари сега се прилага ставка от 23%. Същото важи и за сувлаки. За приготвяните преди всичко от свинско месо шишчета сега важи по-ниската ставка на 13%. Но който добави на шишчето и няколко парчета чушки или домати, трябва да плати на държавата ДДС от 23%.

Увеличението на данъците беше една от първите реформи, които бяха приети след сключването на споразумението с международните кредитори за бъдещото финансиране на държавата. Правителството си обеща през юли да увеличи чрез новия ДСС годишните приходи с 2,4 милиарда евро през 2016 г. и със 795 милиона евро през миналата година.

Сега инфлацията в Гърция е над средното за еврозоната равнище, което през декември бе 0,2 на сто. Инфлационната цел, заложена от Европейската централна банка, е в близост до 2 на сто.

Засега разхлабената парична политика не успя да доведе до насочване на инфлацията в тази посока. Падналата до 30 долара за барел цена на петрола осуетява усилията на паричните власти.

Във вторник гуверньорът на Малтийската централна банка Йозеф Боничи предупреди за влиянието на срива на цените на петрола върху ценовите развития. Заради ниските цени се повишава покупателната способност на домакинствата, а това засилва влиянието на програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ, смята той. Същевременно обаче това спъва инфлацията. „Ето защо до известна степен тези два фактора се изравняват“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Толкова много информация, ала няма една дума за (сгрешената европейска парична система) водещият причинител на актуална гръцка криза.Ако не се допускаше тази държавна грешка Гърция нямаше да има сегашни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още