IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кюрдите - новите бежанци към Европа?

Под натиска на ЕС в бежанската криза Анкара се бори с гражданския конфликт в собствената си страна и хилядите вътрешно разселени хора

15:42 | 21.03.16 г. 30
<p>
	Празна чайна в югоизточния град Сур, поставен под вечерен час.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Празна чайна в югоизточния град Сур, поставен под вечерен час. Снимка: архив Ройтерс

Стотици хиляди семейства напускат Югоизточна Турция през последните месеци. Причината? Продължаващите боеве между турските сили за сигурност и бойците на забранената Кюрдска работническа партия (PKK), разказва POLITICO.

Нарастващото насилие предизвиква малко внимание от страна на Европа, която е съсредоточена върху спирането на бежанските потоци от конфликтите в съседните на Турция страни – Сирия и Ирак. Но тихата гражданска война в Турция превръща някои краища на страната в своеобразни версии на Сирия. Анкара се бори с вълната от разселени в рамките на собствените си граници. Докладчикът за Турция в ЕС твърди, че около 400 хил. души в страната са избягали заради сблъсъците, продължаващи от август.

Откакто двугодишното спиране на огъня бе нарушено през юли, конфликтът постепенно ескалира от ответна агресия до пълна градска война. Първоначално бойците на РКК атакуваха силите за сигурност с импровизирани взривни устройства, а Анкара отвърна на удара, бомбардирайки лагери на групата в планините Кандил в Северен Ирак.

В края на лятото младежкото подразделение на РКК започна обявяването на автономия на няколко турски града, копаейки окопи и залагайки експлозиви в опит да установи зони със самоуправление. Силите за сигурност отговориха със сурови репресии, налагайки вечерни часове в размирните райони.

Местните жители поемат основното бреме на сраженията. Поне 250 цивилни са били убити в Югоизточна Турция от август насам, сочи доклад на International Crisis Group. В Джизре, град в югоизточната част на страната, където се случват едни от най-жестоките сражения и унищожения, местните политици казват, че 100 хил. от общо 120 000-те жители са избягали. Политиците в Европа обаче пренебрегват опитите част от вниманието им да се насочи към региона и се фокусират единствено върху бежанците.

Представители на ЕС се въздържат от критики срещу военната кампания на Анкара срещу РКК, докато се опитват да си гарантират сътрудничество с Турция в бежанската криза. Както Турция, така и ЕС възприемат РКК за терористична организация, макар че много от съюзниците на Турция – включително някои страни от ЕС и САЩ, подкрепят сирийските въоръжени отряди YPG на РКК, които са на предна линия в борбата срещу ИДИЛ.

В петък европейските лидери подписаха сделка с Турция, с която се надяват да намалят наплива от търсещи бежанци в ЕС и да успокоят кризата, която поставя на тест единството на блока.

Анкара е наясно колко голям е страхът на Европа от бежанците, прииждащи към континента. Министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган знае също, че Егейският маршрут е само един начин да достигнат до ЕС.

Критиците на Ердоган непрекъснато обвиняват ЕС, че нарочно пренебрегва войната в Югозиточна Турция и нарушаването на гражданските права заради зависимостта си от подкрепата на Анкара в бежанския проблем. Редакторът Чан Дюндар, изправен пред доживотен затвор по обвинения в шпионаж, обвинява ЕС, че е „готов да се откаже от дългосрочните си принципи заради краткосрочни печалби“.

Журналисти, академици, активисти и адвокати, които критикуват военните операции на югоизток, са обвинявани в разпространение на „терористична пропаганда“. Миналата седмица трима академици бяха задържани, след като призоваха за край на военните операции в Югоизточна Турция.

Международни групи, защитаващи правата на човека, остро критикуват антитерористичната кампания на Анкара. Според Amnesty International арестите в 18 югоизточни града, засегнали стотици хиляди предимно кюрдски граждани, прилича на „колективно наказание“. Вечерните часове продължават със седмици, понякога достигайки до 4 месеца.

Около 355 хил. души са били разселени от декември насам, заяви здравният министър на Турция през февруари. Докладчикът по Турция в ЕС Кати Пири казва, че броят им достига 400 хил. души. Макар че някои разселени семейства биват приютени от роднини, други ползват спестяванията си или взимат заеми, за да наемат апартаменти в по-спокойни райони.

От ноември насам държавата предлага месечни помощи от 1000 турски лири (310 евро) на разселените, казва гуверньорът на Диарбекир за последния месечен доклад на International Crisis Group.

Много семейства обаче не знаят за държавните финансови помощи и се обръщат към местните власти, където отделът за помощ на сирийски и иракски бежанци сега осигурява и продукти от първа необходимост за вътрешно разселените в Турция кюрди. Данните сочат, че петте областни администрации на Диарбекир са похарчили 4 млн. турски лири (1,24 млн. евро) за вътрешно разселени хора от декември насам.

За много кюрди историята просто се повтаря. Пикът на размириците на РКК и последвалите държавни репресии през 90-те години довеждат до масово разселване в Югоизточна Турция, когато между 2 и 3 млн. цивилни напускат домовете си. Някои си тръгват доброволно, други обаче го правят, защото правителствените сили са разрушили домовете им.

„Хора губят домовете си, хора биват убивани. Всички европейски страни знаят, че това се случва, но тъй като Турция играе с бежанската си карта, не казват нищо“, казва Сибел Йигиталп, член на местния парламент в Диарбекир от кюрдската Демократична партия на народите.

„Каква помощ може да даде една страна на бежанците, ако убива собствените си граждани, ако създава бежанци в самата държава? Ако кюрдският конфликт се превърне във война, не мислят ли, че турците и кюрдите може в крайна сметка също да тръгнат за Европа?“, казва Йигиталп.

Някои вече се опитват. Миналия месец турската брегова охрана е открила 12 турски кюрди сред група сирийци и афганистанци, опитващи се да отплават за Гърция. Турските медии съобщиха, че те са казали на властите, че „бягат от терора“ на югоизток.

Докато боевете в региона набират сили, броят на разселените в Турция също расте бързо. Когато правителството обяви нови арести в град Шърнак в началото на март, хиляди бягат. От общо 63 хил. жители 50 хил. са напуснали домовете си, сочи материал на държавната информационна агенция Анадолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 1
investor923
преди 8 години
Тези атентати са доказателство за провала на водената политика по интеграцията и сега - за бежанците. Мултикуртализмът завършва с гробище. Договорености с Турция са катастрофа. Видно е, че Меркел е имала предварителни и тайни договорености с Анкара преди да отправи своето нелепо послание: "идвайте, ние ще справим!". В Турция избиват кюрдите, както преди век арменците. В Турцияя се вихри държавен тероризъм. В Брюксел - столицата на ЕС гърмят бомби. Какво трябва да часаме? Онова, което можем да направим в тези моменти е да изразим съчувствие към близките на жертвите, да пожалим загиналите, но и да заявим съвсем ясно: Политика, която води до такива резултати е негодна! Да го кажем с думи и петиции, за да не се наложи в бъдеще децата ни да говорят с оръжие. https://secure.avaaz.org/en/petition/Petko_Simeonov_citizens_of_Sofia_We_citizens_of_the_European_Union_are_opposed_to_Turkey_blackmailing_EU/?cIFBhbb
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 4
soze
преди 8 години
Някой слабоумен тук се изцепи, че за да ядем български домати и краставици, трябва да направим ембарго на турските... По-просто мнение не съм чувал, чел... Какво те спира и сега да ядеш български домат? Ама като отидеш на пазара и гледаш, кои са най-хубави на най-достъпни цени, нали така? Аз лично не искам, като потребител, БЪлгария по някакъв начин да ме ограничава в избора ми. Както и аз работя в конкурентна среда с чужди фирми и българите са свободни да избират между моя и чуждия продукт, така искам и аз да мога да избирам. Няма нищо по-логично нашите домати да са с добро качество и все пак по-евтини, но реалността е друга
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 8 години
а в коя държава миеш чинии ? ... или и ти си като новите европейци и лежиш на помощи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 8 години
Те по сходен начин и "няколко" арменци са били разселени преди сто години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 16 rate down comment 10
data
преди 8 години
aaaaaaaa , *** , най сетне си призна къв изmикяр си - от далечко е лесно да ръсиш мозък в бф форум а ? сполайти и не се връщай тадява , нас ни нъ мисли - ние се оправяме !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 16 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 8 години
ПП Аз си я харесвам такава, каквато е! Друга не ми трябва!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 17 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 8 години
Да не би да живея в друга България? От моята българи, циг***ни и турци бягат към Германия(примерно). А във вашата България искат да се натъпчат кюрди и араби? За да правят какво? Да гладуват? ЪПсурт!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 15 rate down comment 24
michaelis12
преди 8 години
какви коментари бе охлюФ кат ти се изсипат 25 млн. Кюрди ти ше свириш на кожена гайда с 2 меха не аз. Аз най-много да дойда и да си продам панелката и да си хварля паспорта боли ме шпагата кат ти отцепат Родопите и ше го пушите или ше се гушкате с най-големия ти търговски партньор ..... боли ме кара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 16 rate down comment 27
Mike Florida
преди 8 години
Когато твоите източници са "непоклатими", няма значение, че някой ги поставя под съмнение! Когато обаче източниците ти поради много причини, са субективни и не подлежат на пряко доказване, коментари към тях може да има както и интерпретации! Ако аз ти постна източник на информация, който включва субективно тълкуване на факти по дадена тема, трябва ли да се съгласиш безусловно с него, само защото няма ОБЕКТИВНИ доказателства, които могат да стоят срещу СУБЕКТИВИЗМА, като контра теза!Турция е пазар и е голяма, но нашите взаимоотношения с нея, трябва да се гледат през призмата на ЦЕНАТА, която едно или друго нещо струва! Ако утре България благодарение на нелепата си политика се наводни с кюрди или някакви псевдобежанци и престане да съществува на практика, дали цената на ИКОНОМИЧЕСКИЯ хортолук днес си струва!Аз не смятам, че Турция би следвало да е толкова важна за нас в икономически план! Тезите си ги казах, ти твоите! Нямам коментар от тук на сетне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 16 rate down comment 27
Mike Florida
преди 8 години
Когато твоите източници са "непоклатими", няма значение, че някой ги поставя под съмнение! Когато обаче източниците ти поради много причини, са субективни и не подлежат на пряко доказване, коментари към тях може да има както и интерпретации! Ако аз ти постна източник на информация, който включва субективно тълкуване на факти по дадена тема, трябва ли да се съгласиш безусловно с него, само защото няма ОБЕКТИВНИ доказателства, които могат да стоят срещу СУБЕКТИВИЗМА, като контра теза!Турция е пазар и е голяма, но нашите взаимоотношения с нея, трябва да се гледат през призмата на ЦЕНАТА, която едно или друго нещо струва! Ако утре България благодарение на нелепата си политика се наводни с кюрди или някакви псевдобежанци и престане да съществува на практика, дали цената на ИКОНОМИЧЕСКИЯ хортолук днес си струва!Аз не смятам, че Турция би следвало да е толкова важна за нас в икономически план! Тезите си ги казах, ти твоите! Нямам коментар от тук на сетне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още