IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: ЕС продава душата си, за да сключи сделка с Турция за мигрантите

Интересно дали ЕС ще се откаже от обещанията си към Турция, ако Анкара не изпълни своите, пита изданието

11:05 | 21.03.16 г. 55
<p>
	Ахмет Давутоглу (в средата) с Жан-Клод Юнкер (вляво) и Доналд Туск (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ахмет Давутоглу (в средата) с Жан-Клод Юнкер (вляво) и Доналд Туск (вдясно). Снимка: Ройтерс

В петък Европейският съюз (ЕС) загуби ключово свое достижение. Сделката с Турция е най-безчестното нещо, на което сме ставали свидетели в съвременната европейска политика, пише Волфганг Мюнхау в коментар за Financial Times.

В деня, когато лидерите от ЕС подписаха сделката, турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкри истинските си виждания: "Демокрация, свобода, върховенство на закона? За нас тези думи вече нямат никаква стойност".

В този момент Европейският съвет трябваше да сложи край на разговора с турския премиер Ахмет Давутоглу и да го прати у дома. Вместо това лидерите сключиха сделка с него, предоставяйки пари и много други придобивки в замяна на помощ в бежанската криза. И това със страна, чието ръководство току-що бе отписало демокрацията. В този ден ЕС не само продаде душата си, а договори и лоша сделка, коментира Мюнхау.

Не мога да преценя дали споразумението отговаря на Женевската конвенция или други елементи от международното право. Приемам, че Европейският съвет може да гарантира, че то би издържало в съда. Дори да е законно обаче, имам съмнение, че е осъществимо.

Интересно дали ЕС ще се откаже от обещанията си към Турция, ако Анкара не изпълни своите, пита авторът на статията.

Дори да бъде изцяло изпълнена, сделката не облекчава особено положението. Очакваният брой бежанци, опитващи да се доберат до ЕС, многократно надхвърля договорените с Турция 72 хил. души.

Затварянето на балканския маршрут даде кратък отдих на северноевропейците, но има множество алтернативни пътища, които бежанците може да използват. Затварянето на граници не намалява потока от бежанци, а просто го отклонява. Това е класически пример за прехвърляне на даден проблем другиму, подчертава авторът.

Едностранните решения за затваряне на граници в крайна сметка ще доведат до това Шенгенската зона да се превърне в малък клуб от северноевропейски страни - вероятно модел за бъдеща еврозона - и това ще е първата стъпка от раздробяването на ЕС.

Сделката с Турция ще даде отражение и върху дебатите за референдума за излизане на Великобритания от ЕС. Дали лагерът, подкрепящ т. нар. Brexit, няма да възрази срещу безвизовото пътуване на 75 млн. турци?

Всеки човек, загрижен за демокрацията и човешките права, ще съжалява за сделката. Същото би изпитвал всеки, който се опасява от германско господство в ЕС, откакто сделката бе инициирана от Ангела Меркел.

Германският канцлер се нуждаеше неистово от нея, за да се измъкне от затруднението, в която сама се постави. Именно нейното едностранно решение да отвори границите на Германия превърна бежанската криза от лесно решима в неуправляема, подчертава статията.

Когато ЕС губи моралните си достойнства, не трябва да се изненадваме, че хората започват да се питат какъв е смисълът от съюза и необходим ли е той, допълва авторът.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

52
rate up comment 38 rate down comment 14
contra2
преди 8 години
Да не вземете да вдигнете кръвното сега заради мен! Спокойно, бе човек! Фактите са си факти! То не напразно специалните служби на шаш подслушвали години наред всички ЕС-глави! Имало значи защо - за да ни прецакват по-успешно! А че са ни драли на живо и са ни крали децата 500години - истината си е истина! Колкото и да не им отърва на някои това! Така че сега да си опичат ума тези, които са на върха в Б-я!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 39 rate down comment 19
contra2
преди 8 години
Правилни са аргументите на английския автор! Благодарим за информацията! В тази критична ситуация се виждат идеално всички слаби места на всички ЕС-политици! Досега ББ се справя добре! Дано всички бг дипломати и от чужбина да дават умни съвети с по-широк хоризонт, защото това, което се случва в момента е огромно блато и каша! Б-я е една в света - имаме плодородна /все още/ земя, вода и 4 годишни времена! Хората водят войни само заради тези неща! Много трябва да се внимава кой ще бъде избран за следващ президент, защото иначе ни е спукана работата!! А Турция никога не бива да бъде подценявана и ние трябва да сме сигурни, че бг политиците НАЙ-ПОСЛЕ са си научили урока! Защото по-голяма трагедия от ония ужасни 500 години никъде и никой не е преживявал!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 36 rate down comment 22
michaelis12
преди 8 години
да де добре и Джуджаро виновен разбрах и кой плаща сметката как скиваш - ние ?!? Е ок Канада що не ни помогнат аре остай американците те само команди дават и нищо повече, а Канада тея кендзефи бомбят и те е нали там е социална система що не поемат и те нещо е имат голяма територия или да се бръкнат и те в джеба ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 45 rate down comment 13
data
преди 8 години
:) абе ти освен опорки друго не знаеш ли ? Ти даде списъка , аз просто го допълних . п.п.Бежанци има и ще има за в бъдеще . Въпросът е кой как ще отиграе нещата и кой ще плати сметката .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 43 rate down comment 23
michaelis12
преди 8 години
начи искаш да ми каеш, че тълпите пристигат благодарение на Джуджаро а преди тва същите тълпи стояха в Турция .... И това са само от Сирия. Data ти имаш ли си на идея колко бежанци има в Европата от Афганистан, Ирак и Либия а там руснаци не са били нали ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 45 rate down comment 13
data
преди 8 години
още не са си тръгнали , спок . а и не съм казал че американосите са по различни . просто ти съвсем тенденциозно ги пропускаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 39 rate down comment 21
michaelis12
преди 8 години
нато ? и ти кат истински комунез подкара опорките :) --------------------------------------------------------------------------------------------е добре ве за кво не пратат военни на границите кви са тея Турция ше им плащам за дет ТЕ поддържат ПЕДИЛа за ко ?!? Каква е функцията на НАТО ако ми обясниш не е ли да пази населението от чужда напаст или тряя да ходи да си веее салама и да бомби другите но не и да пази своите ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 39 rate down comment 21
michaelis12
преди 8 години
мхм иначе съвсем им беше готино като си ги бомбеха американците напрао много яко. Ми ей руснаците си тръгнаха американците продължават да бомбят начи да ги връщаме нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 44 rate down comment 13
data
преди 8 години
нато ? и ти кат истински комунез подкара опорките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 42 rate down comment 13
data
преди 8 години
п.п. в списъка ти липсва Русия - щот по мнението на всички последната вълна емигранти се дължи на "високо прецизните" и бомбардировки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още