IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Териториалният спор с Япония е труден за решаване въпрос

Териториалният спор между Токио и Москва върху няколко острова в западния Тихи океан се води от Втората световна война насам

17:19 | 03.12.16 г. 2
<p>
	Сергей Лавров и Фумио Кишидо. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров и Фумио Кишидо. Снимка: архив Ройтерс

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в сряда, че ще бъде трудно да се стеснят различията в позициите по отношение на мирното споразумение и териториалния спор с Япония, съобщава Ройтерс. Лавров направи изказването две седмици преди визитата на президента Владимир Путин в азиатската страна.

Териториалният спор между Токио и Москва върху няколко острова в западния Тихи океан, завладени от съветските войски в края на Втората световна война, се отразява негативно върху дипломатическите отношения на двете страни, правейки невъзможно сключването на официално мирно споразумение между тях.

Не е лесно да преодолеем различията по принципните позиции на двете страни, проблемът е труден“, каза Лавров на съвместен брифинг с японския външен министър Фумио Кишида в Москва.

Въпреки тези трудности обаче изразяваме нашата обща готовност да предприемем ходове за разрешаване на практическите въпроси, за да подкрепим развитието на сътрудничество между съседните региони на двете страни“, каза Лавров.

През септември Путин се срещния с японския министър-председател Шинзо Абе в пристанищния бряг Владивосток в Източна Русия, където двамата се договориха да задълбочат икономическите си отношения и да работят, за да постигнат напредък в преговорите за сключване на мирно споразумение преди визитата на Путин в Япония през декември.

Отстъпки по отношение на островите ще донесат рискове за Путин, но може да увеличат японските инвестиции в Русия в момент, в който Москва, ударена от ниските цени на петрола и санкциите на Запада, силно се нуждае от инжектиране на финансови средства.

Кишида заяви в събота, че териториалният спор трябва да бъде решен на взаимно приемлива основа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 16
michaelis12
преди 7 години
то не става въпрос за тея камъняци там и без тва дет нема нищо на тях или под тях, а става въпрос колко и какво ще платят за тях плюс да нема утре да им боднат там едни американски ракетни обстановки как искаха да правят и в Крим. Ако немаше НАТО и Имерски амбиции на Сашовците и Украйната щеше да е в ЕС и островите щеха да са отдавна при джапанките.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 13
bgMan
преди 7 години
А руските евразийски териториални претенции са много по-големи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още