IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лирата отслабна за пръв път от пет дни след взрива в Анкара

На борсата в Истанбул тя се разменя за 2,8829 за долар

12:55 | 14.03.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ден, след като експлозия в близост до автобусна спирка в Анкара отне живота на 37 души и рани десетки, борсата в Истанбул също изпитва затруднения.

Лирата отслабна за пръв път от пет дни, понижавайки се с 0,5% до 2,8829 за долар към 9:26 ч. сутринта в Истанбул. Това увеличава спада ѝ от началото на годината досега до 1,2%, съобщава Bloomberg

Като цяло пазарът в Истанбул изпитва силни колебания, опитвайки се да се задържи на положителна територия. Ако успее да приключи с ръст днес, това ще означава 11-и пореден ден на повишение.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа остава непроменена на ниво от малко над 10%.

Президентът Ердоган и премиерът Давутоглу заявиха, че причина за атаките е липсата на нестабилност в региона, която прави Турция жертва на различни „терористични“ групировки.

Първоначалните доказателства от мястото на взрива и други данни носят следите на въоръжена групировка, чието име ще бъде съобщено след приключване на разследването, каза Давутоглу малко след взрива. По неофициални данни се смята, че експлозията вероятно е дело на кюрдски терористични групи.

Един от самоубийствените атентатори, които извършиха терористичното нападение в турската столица Анкара в неделя, вероятно е жена, свързана с ПКК, предава AFP, като се позовава на турски източник, пожелал анонимност.

 Междувременно в понеделник самолети от ВВС на Турция са нанесли удари срещу позиции на ПКК в северната част на Ирак. Атаката е извършена само ден след кървавия атентат в столицата Анкара, при който по последни данни загинаха 37 души. Турската армия съобщава, че бомбардировките са извършени около планинските региони Кандил и Кара в северната част на иракската държава.

Повече за турските пазари и обстановката в страната можете да разберете от коментара на изпълнителния продуцент на Bloomberg TV Тurkey Симин Демокан пред Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още