IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей изрази опасения за дестабилизиращата руска пропаганда в Западните Балкани

Британският премиер призова европейските си колеги да засилят съпротивата си срещу руската агресия

08:51 | 10.03.17 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският министър-председател Тереза Мей призова европейските си партньори да засилят съпротивата си срещу руската агресия. Тя изрази опасения за предполагаеми руски заговор за убийството на бившия министър-председател на Черна гора, съобщава Bloomberg.

В изказване в Брюксел Мей заяви, че международната общност трябва да поеме по-ясен ангажимент към сигурността на Западните Балкани от гледна точка на руската заплаха, обещавайки да увеличи британската подкрепа за региона.

„Много ясно ще изразя моите тревоги за потенциалното засилване на нестабилността в този регион и рисковете, което това носи за общата ни сигурност“, каза Мей пред репортери, преди да се насочи към срещата на високо равнище на Европейския съюз, посветена на сигурността, в четвъртък. „В светлината на предполагаемия план за преврат в Черна гора, ще призова да направим повече, за да се справим с дестабилизиращите руски кампании за дезинформация и за да повиши видимостта на ангажимента на Запада към този регион".

Европейските правителства засилиха мерките си за сигурност, след като Русия анексира Крим през 2014 г. Специален прокурор в Черна гора каза миналия месец, че има събрани от властите в страната доказателства, които показват, че руски държавни органи са замесени в план за сваляне на правителството на Черна гора и за убийството на бившия премиер Мило Джуканович на миналогодишните избори. Русия отрича роля в предполагаемия заговор.

Великобритания ще бъде домакин на среща на високо равнище на Западните Балкани през 2018 г. и ще засили сътрудничеството в сферата на сигурността с региона от гледна точка на киберзаплахите и организираната престъпност, каза още Мей.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 5
nobel
преди 7 години
Схванах разликата. Когато едно нещо се нарича "демократиЗация" то е добро. А ако е лошо за нечии интереси го наричаме просто агресия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
На кака Тереза точно западните Балкани са й в момента камъчето в обувката... Или ше фърляме димки и балони наоколо да не се вижда мноо мноо кви ги шумолиме под масата с другата кака - кандидат фюрер на ЕС... хихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 4
888
преди 7 години
Леля Мей пак е хапнала от веселите гъбки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
Iblis
преди 7 години
САЩ са от нашите. Те са "демократи", не агресори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 3
Стефчо
преди 7 години
Съпартиеца на тази женица Камерън скапа целия ЕС заради едни вътрешно партийни борби за власт с тоя референдум, тя за Западните Балкани се загрижила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
пасъм
преди 7 години
Източните кучета ги яли :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още