IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Политиката на НАТО към Русия увеличава рисковете от конфликти

Западните страни избраха една затворена и съсредоточена около НАТО архитектура на сигурността, коментира руското външно министерство

21:16 | 26.05.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Политиката на НАТО за възпиране, прилагана към Русия, увеличава рисковете от "потенциални конфликти в евроатлантическата зона", заяви руското министерство на външните работи, предаде Франс прес.

"Наистина трябва да констатираме, че отношенията между Русия и НАТО са достигнали до най-ниското си ниво от края на Студената война". "Западните страни избраха една затворена и съсредоточена около НАТО архитектура на сигурността", се казва в изявлението. "Тази политика е следствие на дългосрочната стратегия за политическо и военно възпиране на Русия", заявява руското външно ведомство, имайки предвид "доктрината Труман" за възпиране на експанзията на съветското влияние.

"Директното последствие от това би било увеличаването на потенциалните конфликти в евроатлантическата зона", допълва министерството и критикува "мерките за засилване на способностите на НАТО на неговия източен фланг близо до руските райони".

"Отношенията между Русия и НАТО определят в голяма степен качеството на европейската и международната сигурност", добавя руското министерство на външните работи и изразява съжаление, че "митът за заплаха, идваща от Изтока, пречи на държавите да обединят усилията си в борбата срещу общите заплахи и предизвикателства".
Изявлението на руското ведомство е направено след срещата на върха на НАТО, която до голяма степен бе посветена на борбата срещу тероризма.

Вчера европейските страни членки на алианса приеха НАТО да стане пълноправен член на международната коалиция срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия - нещо, което Вашингтон искаше от повече от година.

На вчерашната среща в Брюксел присъства и лидерът на Черна гора, която на 5 юни ще стане 29-ият член на атлантическия алианс. Москва възприема всякакво разширяване на организацията като знак за агресия към нея. През април Русия каза, че присъединяването на Черна гора към НАТО "отразява логиката на конфронтация на европейския континент и очертаването на нови демаркационни линии", припомня Франс прес.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
BogKa
преди 6 години
Ами обратното ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
А политиката на Русия към ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още