IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ настоява за конкретни резултати от борбата на Украйна с корупцията

Необходимо е да се покаже ясно и необратимо скъсване на връзката с миналото на страната, посочват от фонда

20:30 | 03.10.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Противопоставянето на реформите от страна на привилегированите кръгове ще попречи на икономическото възстановяване на Украйна и на спасителната програма на Международния валутен фонд (МВФ), ако управляващите не вземат категорични мерки срещу корупцията. Това обяви днес международната организация, цитирана от Ройтерс.

През септември тази година Украйна получи 1 млрд. долара от МВФ. Това е третият транш по програмата, която е на обща стойност 17,5 млрд. долара.

Самото плащане беше задържано близо година заради политическите вълнения и бавния напредък в прилагането на антикорупционните мерки.

След втория преглед на програмата МВФ посочва в доклад, че не е достатъчно украинските лидери, подкрепяни от Запада, да изразят подкрепа за структурните реформи. По-важното е те да покажат конкретни резултати, които да разкрият ясното и необратимо прекъсване на връзката с миналото на страната, допълват от фонда.

Това няма да бъде лека задача, на фона на ширещата се и дълбоко вкоренена корупция, като ще изисква сериозен ангажимент от тези, които са на власт. В документа се посочва още, че без подобни усилия не е ясно как програмата може да постигне своите цели.

МВФ твърди, че новите критерии, които Украйна трябва да покрие, включват особено важната пенсионна реформа до края на декември, а до края на октомври високопоставени служители трябва да декларират своите приходи и активи онлайн.

Тази система за деклариране беше един от критериите, които страната трябваше да изпълни, за да може да получи и последния транш. След пускането ѝ обаче групи за борба с корупцията предупредиха, че ефективността ѝ може да бъде подкопана.

МВФ посочва това като един от основните вътрешни рискове за Украйна, както и политическата нестабилност и възможността за предсрочни избори.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
scott
преди 7 години
вече е време дори мвф да се хванат за главата....гърциа ше им се стори кат женска ласка. хохлите ше им прокажат, че нищо не разбират от икономика и от принуда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
Ми фалирала държава - то друго не остава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Много крадат тея бе...щом и от МВФ са се разтревожили !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още