IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ попари надеждите на Гърция за разсрочване на задълженията

Официално споразумение с кредиторите от еврозоната все още не е постигнато

14:23 | 16.04.15 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Reuters</em></p>

Снимка: Reuters

Официални представители на Гърция са отправили неофициално запитване към Международния валутен фонд (МВФ) за разсрочване на плащанията по заемите към международния кредитор, акцентирайки върху нестабилното състояние на гръцките финанси, но организацията е заявила, че това е невъзможно, съобщава Financial Times.

Според участници в разговорите между двете страни Атина е била убеждавана да не отправя официална молба за разсрочване на плащането. Гърция дължи почти 1 млрд. долара, разпределени в две транша, които трябва да се изплатят през май.

Въпреки че запитването на Атина е отхвърлено, разговорите са знак, че за гръцкото правителство е изключително трудно да събере достатъчно средства, за да изплати както заплатите в държавната администрация и пенсиите, така и задълженията си към кредиторите.

В четвъртък доходността по гръцките облигации скочи след новината, като 3-годишните държавни ценни книжа (ДЦК) увеличиха доходността си със 134 базисни пункта до 25,10%. Доходността по 10-годишните ДЦК се покачи с 45 базисни пункта до 12,18%.

Представители на кредиторите на Гърция не са убедени, че Атина ще може да извърши плащанията си през май. Дори да успее, те са на мнение, че проблемът ще се появи отново през юни, когато държавата трябва да издължи много по-големи плащания по облигации, притежавани от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Представители на МВФ многократно са заявявали, че разсрочване на плащанията може да се случи само като част от напълно предоговорена нова спасителна програма. Ако изпусне плащане, Гърция ще стане първата развита икономика с просрочено задължение към фонда. Подобни случаи в миналото са били само страни като Заир и Зимбабве.

Според източници предложението на Гърция е имало за цел да „разсрочи плащанията на заема към МВФ през следващите месеци“. Това би позволило на правителството на Алексис Ципрас да събере парите, нужни да изплати пенсиите и заплатите на държавните служители, докато в същото време преговаря с европейските кредитори за изплащанията на следващите траншове от спасителните заеми.

Правителството, което през тази година трябва да плати повече от 9 млрд. евро на МВФ по заема от 2010 г., е в двумесечно очакване кредиторите му да отпуснат част от оставащите 7,2 млрд. евро от сегашния спасителен пакет на стойност 172 млрд. евро, за да успеят да осъществят плащанията си.

Кредиторите от еврозоната отказват да освободят средствата, докато Атина не предложи по-пълен списък с икономически реформи и надежден план за осъществяването им. Разговорите по съдържанието на реформите обаче са в застой и представители на Европейския съюз (ЕС) публично заявяват, че е малко вероятно да се стигне до сделка на следващата среща на финансовите министри на еврозоната, която е планирана за следващата седмица.

Дори разговорите да вървят добре, от ЕС са скептични дали техническата работа, която е нужда, за да се освободят парите, ще може да се осъществи преди срещата на еврогрупата на 11 май, ден преди крайния срок за изплащането на вноската към МВФ. Финансовите министри на ЕС открито говорят за възможността до подобна сделка да не се стигне, което може да доведе до фалит на Гърция и потенциалното й излизане от еврозоната.

Главният икономист на МВФ Оливие Бланшар също подчерта нарастващата възможност Гърция да излезе от еврозоната, заявявайки през тази седмица, че за останалата част от еврозоната напускането на Гърция „няма да премине гладко, но вероятно може да бъде направено“.

Все по-рискованото поведение е обезпокоително за САЩ. В сряда финансовият министър на САЩ Джак Лю заяви, че никой не може да знае какви ще са последствията, ако Гърция излезе от еврозоната. „Няма да бъде добре за световната икономика, която все още се възстановява от дълбока рецесия, да срещне такава несигурност“, добави той.

След като по-рано тази седмица рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи още кредитния рейтинг на Гърция до клас „ССС“, Атина най-вероятно няма да успее да обслужи заемите си, ако не бъде постигнато споразумение до средата на май.

Представители на еврозоната продължават да изразяват загрижеността си, че Атина търси политическо споразумение на министерско ниво, без да се ангажира по-сериозно със заключенията на кредитните наблюдатели от МВФ, ЕЦБ и Европейската комисия. Споразумение между гръцките власти и международните кредитори първо трябва да се постигне на ниво служители, преди финансовите министри да одобрят договора.

Повече по темата четете тук

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
"""""Иначе милиардите просто потъват като в каца без дъно!"""""Няма как да потънат, защото физически не съществуват!Транзакции! Да не се повтарям!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Айде, и тук се започна с мнения и отговори от един и същи, с различни никове!Мирише та се не трае!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Ееееехехехе...! Ти пък много му вдигна нивото на тоз/таз ***! Математика, епсилон, Лафонтен... хахаха! едва ли ще те схване! Чукча не читатель, чукча писатель!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 5
abdul
преди 9 години
Спокойно, чакай първо да обяснят колко е полезна инфлацията, как стимулира конкуренцията, бизнеса, за да не им е тъпо на германците, че вече почивка в США им струва двойно. Иначе много ще се изпонамразят с маляките :-D... бавно и лекичко..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
Аз даже не мога да разбера тея МВФ защо не се обърнат директно към ЕЦБ за дълга кво питат въобще гърците ? :)) И така ше процедираме с дълговете ако има някой да си ги иска директно от ЕЦБ те ше напечатат и ше му ги дадат и тва е кви са тея циркове нон стоп :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 13
pinoccio
преди 9 години
Мисля, че не е много голяма радост случващото се там. Ама ние винаги сме били фенове на принципа - не сакам я да съм добре, а сакам Вуте да е зле. Нали се сещаш, че докато около нас, а и изобщо в ЕС съществуват такива обстоятелства, заплатата ти все ще бъде "епсилон", ако поназнайваш нещо от математиката. Епсилон е онази стойност, която се крие в разликата между това, дали да си пъхнеш пръста или да си вкараш пръста в *** на катерицата. Малко е като в басня на Лафонтен, но е твърде поучително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
Да ти дам ли поне 10 примера, където САЩ и ЕС са прощавали за шантаж?Например редовните глупости на ЮК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
корекция-може, но не е редно:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 11
rainmaker
преди 9 години
щото европеиците сигурно ходят да пазаруват в щатите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 34 rate down comment 10
Ironhorse
преди 9 години
Да, днес не е хубав ден за малякис, мързелакис и цялата популистко-социалистическа ***.Варуфакис си мислеше, да моли САЩ да натиснат МВФ, ама удариха на камък.Пари от Путин не получиха, но ЕС и германците така са им набрали заради шантажа.До Михаелис.Считам, че и през ум не им минава да напускат НАТО, защото малякис нямат ресурса да поддържат боеспособна армия срещу Турция.Т.е. опитът им да имат такава, до голяма степен е и част от причината за огромният външен дълг (около 170 милиарда евра за пушкала).Заигравките на Ципрас с русия ще м у изленат през ...Путин не му вярва (не е гласувал против санкциите), а ЕС и САЩ за шантаж не прощават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още